Dünya Üzerindeki En Pahalı Teleskop Hacklendi: Kara Deliğin Fotoğrafını Çekmişti...

7
3
2
0
0
2013'te faaliyetlerine başlayan ALMA teleskobunun hacklendiği açıklandı. 29 Ekim'de meydana gelen olayın kontrol altına alındığı paylaşılırken, teleskobun operasyonlara yeniden başlayıp başlamadığı hakkında bir bilgi gelmedi.

Hizmete girdiği dönemde dünyanın en pahalı ve en büyük kara tabanlı teleskobu olan ALMA (Atacama Large Millimeter Array), çarpıcı bir haberle gündeme geldi. Evreni sürekli gözlemleyen ve bugüne kadar pek çok keşfe yol açan teleskop sisteminin hacklendiği açıklandı.

ALMA ekibi, teleskobun hacklendiğini 2 Kasım günü açıkladı. Öte yandan hack olayının 29 Ekim Cumartesi günü gerçekleştiği paylaşıldı. Teleskop, hack olayının ardından gözlem yapamamaya başladı. Alma teleskobu, tarihin ilk kara delik fotoğrafının çekilmesinde kullanılan teleskoplardan biriydi.

ALMA ekibinin paylaştığı açıklamalar:

“ALMA Hizmetleri Siber Saldırıdan Etkilendi| Şili'deki ALMA gözlemevi, 29 Ekim Cumartesi saat 06:14'te bilgisayar sistemlerinde bir siber saldırıya uğradı ve astronomik gözlemleri ve kamu web sitesini askıya alınmak zorunda kaldı.”

“Gözlemevinde sınırlı e-posta hizmetleri vardı. Tehdit kontrol altına alındı ve uzmanlarımız etkilenen sistemleri geri yüklemek için çok çalışıyor. Saldırı, ALMA antenlerini veya herhangi bir bilimsel veriyi tehlikeye atmadı.”

“Olayın doğası göz önüne alındığında, düzenli faaliyetlere dönüş için bir tarih tahmin etmek henüz mümkün değildir. ALMA ortaklığı genelindeki destek için minnettarız ve kurtarma çabalarından kaynaklanan rahatsızlıklar için özür dileriz.”

Yeni bir bilgi henüz paylaşılmadı:

Paylaşılan resmi açıklamada hack olayının açıklama öncesinde kontrol altına alındığı belirtilirken, operasyonel faaliyetlerin normale dönüp dönmediği hakkında henüz bir bilgi bulunmuyor.

ALMA’dan paylaşılan ilk görsel:

alma

ALMA, Mart 2013’ten bu yana tamamen operasyonel bir şekilde çalışıyordu. Teleskoptan gelen ilk görüntü ise test aşamalarında çekilmiş, 3 Ekim 2011’de paylaşılmıştı.

7
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
3
2
0
0