15 Dünya Rekoru Bulunan Erden Eruç, Pasifik Okyanusu'nu Kürekle Geçen İlk Kişi Olmak İçin Suya İndi

38
15
2
1
1
Ünlü doğa sporcusu Erden Eruç, ABD'den Hong Kong'a, Pasifik Okyanusu'nu kürekle geçen ilk insan olmak için suya indi. Eruç, söz konusu rekor denemesi sırasında çeşitli bilim ve eğitim projelerinde de yer alacak.

Dünyaca ünlü Türk doğa sporcusu Erden Eruç, Pasifik Okyanusu'nu kürekle geçen ilk insan olmak için ABD'nin Kaliforniya kıyılarından yola çıkmış durumda. Yerel saat ile 20:00 civarında suya inen ve Hong Kong'a doğru kürek çekmeye başlayan Eruç, yolculuğun planladığı gibi sürmesi halinde Mart 2022'de Hong Kong'a ulaşacak.

Yolculuğu başarıyla tamamlaması halinde Kuzey Amerika ile Asya arasını kürekle kat eden ilk insan olarak tarihe geçecek Erden Eruç, konuyla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamalarda, "Açık denizlerde dünya standartlarında bir projeyi önerip hayata geçirmek üzere denize açılıyorum. Hedefim Kuzey Amerika ve Asya kıtaları arasında tarihte ilk Pasifik geçişini başarmak olacak" ifadelerini kullandı.

erden eruç

Başlamış olduğu yolculuğun "Pasifik Okyanusu'nu kürekle geçen ilk insan" unvanıyla birlikte 5 dünya rekoru kırma potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Eruç, "Bu süreçte, en az 5 Guinness Dünya Rekoru kaydetmekten daha önemli olarak, okyanustaki plastik kirlenmesi hakkında farkındalık yaratacak, Türkiye’de İlköğretim Okullarına Yardım Vakfı (İLKYAR) yatılı bölge okulu ziyaretlerine uydu telefonu ile bağlanıp, kırsal bölgelerdeki öğrencilerimize hitap edeceğim" şeklinde konuştu.

Benzer bir sistemi ABD'deki 4-8 sınıflardaki öğrencilere erişmek üzere de kurduklarını söyleyen Eruç, "Geçişim sırasında kayığımın arkasında okyanustaki ortamı kaydeden bir hidrofon çekeceğim, bundan toplanan veriler 'Beaked Whale' diye bilinen bir balina türünün sayıları ve dolandıkları suları belgeleyen bilimsel bir çalışmada kullanılacak" dedi.

erden eruç  kürek

Söz konusu rekor denemesi sırasında bilim ve eğitime yapacağı katkılardan dolayı New York’taki ünlü Explorers Club'ın (Kaşifler Kulübü) kendisini sayılı kulüp bayraklarından birini taşımak ve yapılanları belgelemek üzere görevlendirdiğini söyleyen Eruç, "Bu benim için büyük bir onur. Bayraklar numaralı ve her birinin yollandığı projeler kayda geçiyor. Benimki 97 nolu bayrak, işim bitince bunu bir raporla birlikte kulübe geri yollayacağım" dedi.

Erden Eruç halihazırda 'ilk kendi kas gücüyle devrialem', 'kas gücüyle en hızlı devrialem', 'üç büyük okyanusu kürekle geçen ilk kişi', 'okyanusta tek başına kürekle katedilen kariyer mesafe ve gün toplamları' gibi 15 ayrı Guinness Dünya Rekoru'nun sahibi konumunda. Daha önce Altı Zirve Projesi kapsamında McKinley, Kosciuszko, Kilimanjaro zirvelerine çıkan ve Everest, Elbruz ve Aconcagua dağlarını de hedefine alan Eruç, 2023 yılının baharında kas gücüyle Türkiye'ye ulaşmayı, köy okullarını ziyaret ederek öğrencilere umut ve motivasyon aşılamayı amaçlıyor.

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/spor/rekortmen-erden-eruc-kurekle-gecen-ilk-kisi-olmak-icin-pasifik-okyanusuna-acildi/2282349
38
15
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
38
15
2
1
1