Facebook’un Cambridge Analytica Skandalı İçin Ödeyeceği ‘Komik’ Para Belli Oldu

11
6
1
1
1
Facebook, İngiltere’deki veri gözlemcileri tarafından kendisine verilen 500.000 sterlin (yaklaşık 4 milyon TL) cezaya daha önce itiraz etmişti. Sosyal medya devi şimdi ise cezayı ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Facebook, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle Information Commissioner’s Office’nin (ICO) kendisine para cezası kesmesinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra 500.000 sterlin para cezasını ödemeyi kabul etti. 

ICO, Temmuz 2018’de Facebook’a para cezası vereceğini açıklamıştı. Ofis, normalde olan işleyişinin dışına çıkarak Facebook’a cevap verme şansı vermeden önce kamuoyuna açıklama yaptı. Üç ay sonra ise Facebook’a resmi ceza bildirimini gönderdi. Facebook, para cezasına itiraz etti ve Haziran 2019’da mahkeme geçici bir karar verdi. Mahkeme, “ICO adına prosedürel adalet ve önyargı iddialarının temyiz başvurusunun bir parçası olarak görülmesi ve ICO’nun karar alma sürecine ilişkin materyalleri ifşa etmesi için gerekli olan şartların olmasının dikkate alınması” geçici kararını verdi. 

facebook para cezası

Facebook, bu şartlar altında ICO ile anlaşma yapmak istedi. Anlaşmanın şartlarına göre Facebook, hiçbir sorumluluk kabul etmedi. Facebook, kısmen ICO tarafından açıklanan belgeler ve devamı için Cambridge Analytica soruşturması çerçevesinde yardım edeceğini belirtti. Soruşturma, ICO’nun talebi üzerine durduruldu. 

Cambridge Analytica’nın veri koruma ihlalleri 2015 yılında gerçekleşti. AB’nin 2018 yılındaki genel veri koruma düzenlemesi öncesinde ICO’nun verebileceği en büyük para cezası 500.000 sterlindi. Eğer veri ihlali Mayıs 2018’den sonra gerçekleşmiş olsaydı para cezası çok daha yüksek olabilirdi. Mayıs 2018’den sonra gerçekleşecek bir ihlalde Facebook’un yıllık cirosunun yüzde 4’ü kadar ceza olarak verilebilirdi. 

facebook İngiltere para cezası

ICO’nun komisyon üye yardımcısı James Dipple- Johnstone,Facebook’un para cezası bildirimimize karşı temyizini geri çekmesi ve para cezasını ödemeyi kabul etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. ICO’nun temel kaygısı, İngiltere vatandaşlarının verilerinin ciddi bir zarar riskine maruz kalmasıydı. Kişisel bilgilerin korunması ve kişisel gizlilik, yalnızca bireylerin hakları için değil, aynı zamanda bildiğimiz gibi güçlü bir demokrasinin korunması için de büyük önem taşıyor. Facebook'un veri korumanın temel ilkelerine uymak için önemli adımlar attığını ve atmaya devam edeceğini duymaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Facebook’u temsil eden avukat olan Harry Kinmonth, ICO ile yapılan anlaşmadan memnun olduklarını, 2015 yılında meydana gelen Cambridge Analytica ile ilgili iddiaların araştırılmasında daha fazla şey yapmak istediklerini açıkladı. Kinmoth, skandalın gerçekleştiği dönemden bu zamana kadar geliştiricilerin erişebileceği bilgileri kısıtlamak için önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini açıkladı. Facebook’un avukatı Harry Kinmonth, “İnsanların bilgilerini ve gizliliğini korumak, Facebook için en büyük önceliktir ve insanların bilgilerini korumalarına ve yönetmelerine yardımcı olmak için yeni kontroller oluşturmaya devam ediyoruz” dedi. 

Kaynak : https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/30/facebook-agrees-to-pay-fine-over-cambridge-analytica-scandal
11
6
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
11
6
1
1
1