Finlandiya Eğitimde Devrim Niteliğinde Bir Adım Atıyor!

0
0
0
0
0
Finlandiya, adeta üçüncü dünya ülkelerine ders verircesine eğitimde tüm düzeni başından sonuna değiştiriyor.

İnsan haklarından adalet ve eşitlik konularına kadar her alanda dünya ortalamasının çok çok üstünde olan İskandinav ülkelerinden Finlandiya, hali hazırda dünyanın en iyi eğitimini veren ülkelerden de biri.

Ancak, anlaşılan bu bile Finlandiya açısından yeterli değil zira ülke, eğitim konusunda adeta bir devrim olacak yenilikler üzerinde çalışıp hayata geçirmeye başlıyor. Söz konusu yenilik, klasik müfredat düzeninin tamamen eğitim alanından kaldırılması ile gerçekleşecek.

Yani bu hamle şu anlama geliyor; artık Finlandiya'da öğrenciler klasik fizik, kimya, matematik ya da tarih gibi dersleri görmeyecek. Bunun aksine söz konusu derslerin bilgileri, öğrencilere çok daha farklı bir biçimde aktarılacak.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Helsinki Eğitim Bakanı Marjo Kyllonen şu ifadeleri kullanmış:

''Pek çok okul 1900'lü yılların başından kalma eski tarzda eğitim vermeye devam ediyorlar. Fakat bize gerekenler ve ihtiyaçlarımız o dönemlerden farklı. Artık bize 21 yüzyıla uyumlu bir şeyler lazım.''

Bu yeni eğitim sistemi sayesinde öğrenciler herhangi bir konu ile alakalı olay ve olguyu bireysel konular üzerinden değil, disiplinlerarası bir biçimde inceleyecek. Bu duruma örnek olarak; mesela İkinci Dünya Savaşı, sadece tarihi yönünden değil coğrafi ve matematik yönlerinden de ele alınacak.

Bireysel becerileri gelişmiş öğrenciler yetişecek

Ayrıca öğrenciler cafelerde ya da benzeri yerlerde çalışma gibi başta iletişim becerileri olmak üzere bireysel bilinç kazanabilecekleri ayrıca yabancı dillerini (İngilizce) geliştirip ekonomi bilgisine sahip olabilecekleri işlerde de görev alacaklar. 

Öğrenciler istedikleri konular üzerinde çalışabilecekler

Öğrenciler artık derslerde sadece ilgi duydukları konular ve olgular üzerinde çalışabilecekler. Böylece geleceğe yönelik olarak kendi istekleri doğrultusunda seçtikleri alanlarda beceri ve bilgi birikimleri daha da artacak. Bu sayede bir öğrenci bir dersten geçmek için kitaptaki bütün üniteleri öğrenmek yerine ilgisini çeken ve gerçekten öğrenmek istediği konuları seçecek.

Söz konusu yenilik klasik öğretmen-öğrenci iletişimini de kökten değiştirecek. Artık öğrenciler sıralara oturup öğretmenin sorduğu sorunun cevabını düşünmek yerine gruplar halinde birlikte hareket ederek soruların cevaplarına ulaşacaklar. Bu da soruna odaklı olarak ekip çalışması ve sorun çözümünde sürece katkıda bulunma gibi hem sosyal hem de iş hayatlarında önemli olan şeyleri kazanmalarını sağlayacak.

Şu an için Helsinki'de öğretmenlerin %70'i yeni eğitim sistemi konusunda çalışamalara başlamış durumda. Öğretmenlerin maaşları da bu yeni sistem ile artacak. Ve şunu da belirtelim, bu sistem muhtemelen önümüzdeki yıllarda diğer İskandinav ülkeleri başta olmak üzere yavaş yavaş Avrupa geneline yayılacaktır.

Yani uzun lafın kısası; bizim çocuklarımız saçma sapan dersler, saçma sapan konular ve eğitim konusunda zerre bilgisi olmayan adamlar tarafından hazırlanan ''kitaplarla'' cebelleşirken yaşıtları tam da ihtiyaçları olan, geleceklerine ışık tutan bir kalitede eğitim görecekler. Bir tarafta atom parçalanırken diğer tarafta da papaz erikleri imam eriğine dönüşmeye devam eder.

Kaynak : http://indiatoday.intoday.in/education/story/finland-schools/1/808448.html
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0