Dünya Tarihinin En Çok Satan Otomobillerinden Biri Olan 'Ford Model T' Hakkında 9 Enteresan Bilgi

17
3
3
1
1
Dünya tarihinde en çok tercih edilen otomobiller listesinde 3. sıraya sahip Ford Model T, üretildiği dönemlerde onlarca amaç ile kullanılıyordu. Kimi zaman bir otomobil, kimi zaman traktör, kimi zaman ise bir trendi. Oldukça fazla amaç için kullanılan Ford Model T hakkında enteresan bilgilerin listemizde hepsine yer verdik.

Gelelim otomobillerin günümüz kadar teknolojik olmadığı dönemlere. İlk modeli 1908 yılında Ford tarafından üretilen ve Dünya’nın en çok satan 3. otomobili olan Ford Model T, günümüz ile kıyaslandığında oldukça garip özelliklere sahip. Elbette, henüz otomobillerin yeni dünyada oturmaya çalıştığı bir döneme göre Ford, oldukça kaliteli bir model ortaya çıkarmıştı.

Ford Model T, 1908-1927 yılları arasında olmak üzere 19 yıl gibi uzun bir süre üretimine devam edilen bir modeldi. Tasarım tarafında Henry Ford’un imzası bulunan bu otomobilin takma isimleri de vardı. O dönemler bu otomobiller Ford Model T isimleri yerine, Teneke Lizzie ve Flivver isimleri ile de biliniyordu. Uzun yıllar üretimine devam edilen ve en çok kullanılan otomobiller arasında ilk 3’e girebilen Ford Model T hakkında entersan bilgilere ulaştık. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan Ford Model T hakkında enteresan bilgiler listemize geçelim.

Ford Model T asla Etanol ile çalışmadı

Ford Model T siyah

Ford Model T hakkında oldukça fazla iddialar ile bulunuyor. O dönemler, Henry Ford’un model T hakkında yaptığı açıklamalar sonrasında oldukça fazla iddia ortaya atıldı. Ford, Model T’nin etanol veya farklı yakıt karışımları ile çalışmasını sağlamak istediklerinden bahsediyordu. Bu açıklamalar sonrasında, Ford Model T etanol yakıt kullanıyor iddiaları ortaya atıldı. Hatta, otomobilin içerisinde bir anahtarın olduğunu ve bu anahtarı çevirerek benzin-etanol seçenekleri arasında geçiş yapılabildiği söyleniyordu. Ancak elbette böyle bir şey olmadı. Ford Model T, tamamiyle benzin ile çalışan bir motora sahipti.

Model T, yalnızca bir otomobil değildi

Ford Model T tren

Evet, otomobil değilse neydi o zaman sorularınızı duyuyor gibiyiz. Ford Model T, o dönemlerde otomobil olmakla birlikte farklı amaçlar içinde kullanılıyordu. Tarlalarda kullanmak için arkasına römork bağlanan bir traktör, zorlu hava koşulları için kullanılabilecek bir kar aracı veya bir değirmen. Ford Model T, satın alındıktan sonra amacı dışında ne kadar konu varsa, hepsinde başarıyla kullanıldı.

Hatta, otomobil satış sonrasında farklı amaçlara çevirebilmeniz için kitlerde satılıyordu. Hatta o dönemin popüler gazete ve dergileri, Model T’yi satın aldıktan sonra nasıl farklı amaçlarla kullanılabileceği hakkında özel yazılar bile paylaştılar. O dönemler bir bakan, yeni satın aldığı Ford Model T otomobilini bir seyyar kiliseye çevirmişti. Hatta, demiryolu şirketleri ise otomobilin tekerleklerini raylara uyumlu bir hale getirerek ray üzerinde gitmesini sağladılar. Bu sayede Ford Model T ile arıza yapan trenlerin yanına kolayca gidebiliyor, motor değişimi yapabiliyorlardı. Kimileri ise tekerleklerini bir kayış ile bağlayarak, Ford Model T’den değirmen yapmayı başardı.

Ford Model T, her anlamıyla çok kullanışlı bir otomobildi. Hatta, artık kasası hurdaya giden bir Model T’yi bile kullanabiliyorlardı. Örnek vermek gerekirse, hurdaya gitmiş ve motoru sağlam bir Ford Model T’nin motorunu söküyor, teknelere ve pompalara takıyorlardı. Yani ölü bir Ford Model T olsanız bile, işten kaçamıyordunuz.

Kullanması oldukça zordu

Ford Model T yan görünüm

Ford Model T, ilk üretildiğinde çalıştırılmasından tutun sürülmesine kadar oldukça zor otomobillerdi. Çalışma mantığı ve pedal dizilimi, günümüz teknolojisine göre oldukça garip geliyordu. Ford Model T, herhangi bir göstergeye sahip değildi. Yani otomobilinizin yağını, suyunu, yakıt durumunu kontrol etmek için motor kaputunu açmanız gerekiyordu. Aksi takdirde hiç beklemediğiniz bir anda otomobiliniz durabilirdi. Ford Model T’nin motorunu çalıştırmakta o kadar kolay değildi. Ford, ilk ürettiği Model T’lerde manuel çalıştırma sistemini kullanıyordu. Yani, otomobilinizi çalıştırmak için kaputu açmanız gerekiyordu. Bununla birlikte, motorun çalışırken bir anda geri tepmesi sonucu, motoru çalıştıran kişinin kolu da kırılıyordu.

Motor gaz kelebeği ile çalıştırılıyordu ve bujilerin ateşleyip ateşlememesi el ile kontrol ediliyordu. Bu otomobili çalıştırmak, gerçekten oldukça büyük bir yürek istiyordu diyebiliriz. Günümüzde, devasa ekskavatörleri kullanmak bile bu otomobili kullanmaktan kolaydı diyebiliriz. Otomobilde üç adet pedal bulunuyordu. Bunlardan bir tanesi fren, diğer ikisi ise vites oranlarını ayarlamanıza yarıyordu.

Henry Ford, daha hızlı üretim için, renk seçeneklerini ortadan kaldırdı

Ford Model T siyah rengi

Ford Model T, ilk üretildiği yıllarda kırmızı, mavi, yeşil ve gri olmak üzere toplamda 4 farklı renk seçeneği ile satışa sunuluyordu. Kullanıcılar bu renk seçeneklerinden gayet memnundu ve otomobillerini farklı renk seçeneklerinden yararlanarak satın alma imkanına sahiptiler. Henry Ford, avantajı Ford Model T’den bir süre sonra kaldırdı ve yalnızca siyah renk seçeneği ile satışa sunuldu. Henry Ford, bunu yapmalarının sebebinin daha hızlı bant üretimini sağlamak olduğunu söyledi. Yani, daha fazla Ford Model T üretimi için alternatif renk seçeneklerinden vazgeçmek zorundalardı.

Kullanıcılar bu durumdan fazlasıyla şikayetçi oldular. Ford bayilerine gittiklerinde, yalnızca tek renk bir Ford Model T görmelerinden dolayı sürekli Ford’a geri bildirimde bulundular. Bununla birlikte yalnızca kullanıcılar değil, Ford yetkili bayileri de Henry Ford’a bu durum hakkındaki şikayetlerini bildirdi.

Ford Model T’den hemen sonra, Ford Model A yeniden üretime geçti

ford model a

Henry Ford, o dönemlerde otomobillerini A,B,T gibi alfabetik bir model isimleriyle tanıtıyordu. Ford’un ilk ürettiği Model A’dan sonra Model B, hemen sonrasında ise Model T kullanıma sunulmuştu. Henry Ford yeni Model T’yi o kadar çok seviyordu ki, bu modelin üretiminin sonsuza dek sürmesini istiyordu. Model A, T’ye göre çok daha eski bir modeldi ve o dönemler üretimi yapılmıyordu. Henry Ford’un oğlu, her ne kadar babası istemese bile Model A’yı baştan tasarladı. Ford Model T serüveni bittikten sonra ise, tekrardan yeni tasarımıyla Ford Model A üretime geçti.

Nam-ı diğer Teneke Lizzie

Ford Model T Motoru

1922 yılında gerçekleşen bir yarışta, birçok spor otomobil ile birlikte Ford Model T’de yarıştırıldı. O dönemler, kaliteli otomobil galerileri sahip oldukları lüks otomobilleri yarıştırıyorlardı. Böylesine lüks bir yarışta, o otomobillere göre eski kalan ve bir kaputu bile olmayan “Eski Liz” bulunuyordu. Eski Liz, bir Ford Model T’ydi. Her ne kadar eski olsa bile, Eski Liz o yarıştaki herkesi yenmeyi başardı. Hatta, yarış boyunca pistte “Teneke Lizzie” tezahüratları yapıldı. Ford Model T’nin bu yarışta galip gelmesi sonucu, lakabı Teneke Lizzie olarak kaldı.

Farklı bir tasarımla, Ford Model TT

Ford Model TT

Her ne kadar bilinmese de, Ford Model T iki farklı tasarıma sahipti. Bunlardan bir tanesi hepimizin bildiği Ford Model T, bir diğeri ise onun kasalı modeli olan Ford Model TT. Henry Ford, her ne kadar Model T’nin tasarımında değişiklik yapılmasını istemese de, firma Ford Model TT’yi de satışa sundu. Bununla birlikte, arka koltuklar yerine bir kasa tasarımı yerleştirildi. Ford Model TT, daha çok ticari amaçla kullanıma uygun bir otomobildi.

Ford Model T’nin satılması için reklama ihtiyacı yoktu

Henry Ford

Ford Model T, her ne kadar günümüze göre oldukça garip olsa bile dönemin en iyi otomobiliydi. Öyle ki, Henry Ford bu otomobili satmak için bir reklam yapmaya bile ihtiyaç duymadı. Belirli bir yıla kadar yaptığı reklamlarını, artık ihtiyaç duymadığı için iptal etti. Ford Model T, tamamiyle ağızdan ağıza yayılan bilgiler ile birlikte bu kadar çok satış rekoru kırdı. Hem de, hiçbir reklama ihtiyaç duymadan en çok tercih edilen 3. otomobil haline gelmeyi başardı.

Ford Model T, savaş meydanından da eksik olmadı

Zırhlı Ford Model T

Bir otomobilden alınabilecek tüm verimlilikler, Ford Model T’den alınmış. Kullanıldığı sektörleri geçtik, artık savaşlarda bile kullanılır hale gelmişti. Ford Model T, Polonya tarafından zırhlanarak savaşlarda kullanılmaya başlanmıştı. 1920 yılında yapılan bu girişim, Model T’nin savaşlarda daha hızlı ve küçük olduğu için daha işe yarar olacağını iddia ediyordu.

İster bir otomobil, ister bir değirmen, ister bir tren, isterseniz de bir savaş tankı. Ford Model T, üretildiği yıllarda oldukça fazla amaçla kullanıldı. Her ne kadar günümüze kıyasladığımızda, oldukça garip bir otomobil olarak görülse bile o dönemler en çok satılan otomobillerin başlarında geliyordu. Sizler için Ford Model T hakkında enteresan bilgileri bir araya topladık. Sizler Ford Model T hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

17
3
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
17
3
3
1
1