Samsung Galaxy Fold, Neden Büyük Bir Hayal Kırıklığı Yarattı?

68
31
16
6
5
Samsung için uzun yıllar ve milyonlarca dolarlık yatırım anlamına gelen Galaxy Fold, resmi satış tarihine günler kala büyük krizlere neden oldu. Peki yıllardır merakla beklenen bu cihaz, neden yakın dönemin en büyük hayal kırıklıklarından birisini yarattı? Gelin hep birlikte yakından bakalım.

Katlanabilir telefonlar, ardında 45 yıllık bir araştırma ve geliştirme sürecinin olduğu katlanabilir ekranlarla geliyorlar. Tüketiciler açısından yaşanacak değişimin de tam eşiğinde bulunuyoruz. Samsung ise uzun yıllardır katlanabilir telefonları için heyecan yaratan bir firma olarak, bu dönüşümün öncülerinden birisi olmak istiyordu. 

Aslında Samsung kısmen de olsa Galaxy Fold ile bunu başardı. Cihaz, tanıtımının ardından eleştiriler alsa da bir başlangıç ürünü için oldukça kaliteli görünüyordu. Sonra… İşte sonrası herhangi bir firmanın yaşamak isteyeceği türden bir kriz değildi. Galaxy Fold’un ekranında ciddi sorunlar yaşandı.

Başlamadan önce, 2013 yılında yayımlanan bu reklam filmini hatırlamakta fayda var:

Samsung, gelecek planlarını yıllar önceden heyecan verici şekilde duyurmayı çok seviyor. Bu reklam filminde ise dönemin popüler arayüzüne sahip bir katlanabilir telefon gördük. Ortada ne konsept ne de modelin adı vardı. Nitekim pratik kullanım alanına bu denli uyum sağlayan bir katlanabilir cihaz, bizzat Samsung tarafından reklam edilince büyük beklenti oluşturdu. 

Ardından katlanabilir telefon hakkında Samsung’un yıllar süren suskunluk sürecine girdik. Bu süre zarfında söylenti kazanı sürekli kaynadı. Her türlü gelişmeye size aktarmaya devam ettik.

5 yıl sonra, 7 Kasım 2018’de Samsung, katlanabilir telefonunu ilk kez gösterdi:

Samsung Geliştiriciler Konferansı’nda sunulan bu konsept, harici bir kasa içerisinde yerleştirilmişti. Bu sayede Samsung cihazın tasarımına ilişkin fikir sahibi olmamızı engelledi. Sadece cihazın pratik şekilde çalıştığını, bir tablet ve bir de telefon ekranına sahip olduğunu gördük. Firma 2019’da cihazı tanıtacağını açıkladığında gözler Tüketici Elektroniği Fuarı’na (CES 2019’a) çevirildi. 

CES geldi, ancak Samsung’un katlanabilir telefonu yerine farklı tarzda ekranlarını gördük:

CES 2019 kapsamında firma The Wall adını verdiği modüler televizyonlarını tanıttığı. Pek çok küçük ekran panelinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan The Wall, dilediğiniz boyutta televizyon elde etmenizi sağlıyordu. Özellikle söz konusu büyük ekranlar olunca, Samsung’un eline su dökmek gerçekten çok zor görünüyordu. 

Galaxy S10 ailesinin tanıtıldığı Unpacked etkinliği, CES’in hemen ardından düzenlendi. Galaxy Fold, ilk defa net bir şekilde karşımıza çıktı:

20 Şubat, yıllar süren çalışmaların topluma lanse edildiği bir tarih oldu. Galaxy Fold, pek çok özel uygulama ve arayüz tasarımıyla birlikte sahnedeydi. Cihazın telefon ekranı, küçük ve oldukça dar olduğu için eleştirilere maruz kaldı. Tablet ekranına geçer geçmez uygulamalar hızlıca yeni ölçüye uyum sağlıyordu. Sahnede Galaxy Fold’un şovunu izledik.

Tablet ekranında aynı anda üç uygulamayı kontrol edebiliyordunuz. Ayrıca cihazın her moduna özel toplam 6 kamerası bulunuyordu. Bunlardan 3’ü Galaxy S10+’da gördüğümüz arka kameranın aynısıydı. İki kamera ise tablet ekranı üzerindeki çentikte yer alıyordu. Sonuncu kamera ise telefon modunda kullanılan küçük ekranın üzerindeydi. 

Galaxy Fold, her açıdan son derece seçkin bir cihaz olarak sergilendi. Satış tarihi olarak 26 Nisan 2019 işaretlendi. 

Samsung, cihazın ABD fiyatını 1980 dolar olarak açıkladı. Satış için ABD'de 26 Nisan, Avrupa'da 3 Mayıs tarihlerini verdi:

2 aylık boşlukta cihaza ulaşabilen test kullanıcıları oldukça olumlu geri bildirimlerde bulundular. En çok merak edilen konu ise Galaxy Fold’un dayanıklığı oldu.

Samsung, cihazı 200 bin katlamaya dayanıklı şekilde tasarladığını söylüyordu, bunun yaklaşık 5 yıllık bir kullanıma tekabül edeceğini görüyorduk. 

Test için gönderilen cihazlar, satış tarihine 2 ila 3 hafta kala Samsung’un başına bela oldu:

Pek çok YouTube kanalı ve global çaptaki basın kuruluşu, Galaxy Fold’u uzun süreli testlere tabi tuttular. Bloomberg, CNBC, Wall Street Journal gibi basın kuruluşlarının ellerindeki cihazlar, zamanda sorun yaratmaya başladılar. 

Bu sırada bazı test kullanıcılar ise ekrandaki koruyucuyu çıkarmadıklarını ve sorun yaşamadıklarını söylediler. Sonuç olarak 4 büyük basın kuruluşuna gönderilen Galaxy Fold’un ekranı uzun süreli kullanıma katlanamayınca her şey çorap söküğü gibi gelişti. 

  • Önemli bir not: Basın kuruluşları, kendilerine gönderilen cihazları her açıdan tüketici gözüyle test etmek zorundadır. Bu test aşamalarında yaşanan sorunlar, cihazın piyasaya çıkması durumunda yaşanacak sorunlara işaret eder. Basın kuruluşları başta tüketiciler ve sonra da üreticileri sorunlar hakkında bilgilendirir. 

Katlanabilir ekrandaki plastik koruyucu yaşananların başrolü oldu. İç ekrandaki koruyucu çıkarılınca ekran çalışmıyordu:

Yeni alınan bir cihazın ekranında, sağında ya da solunda bulunan fabrikasyon koruyucuları çıkartmak herkesin yaptığı şeydi. Galaxy Fold bu koruyuculara sahipti. Dış ekranı ve cihazın arka yüzeyindeki koruyucuları çıkartmak gerekiyordu. Test kullanıcıları da aynı şeyi yaptılar. 

Nitekim Samsung’un iç ekrana, yani tablet modunda kullanılan katlanabilir ekrana yerleştirdiği koruyucu krizin merkezine oturdu. Diğer koruyucular gibi rahatça sökülen, dilediğiniz zamanda değiştirebileceğiniz bir yapısı vardı. Test kullanıcıları bu koruyucuları da beklendiği gibi söktüler. İşte işler bu aşamada sarpa sarmaya başladı. 

Eğer tablet ekranındaki koruyucuyu diğer koruyucular gibi sökmeye çalışırsanız bunun bir geri dönüşü de yoktu. Bir köşeden kaldırdığınız zaman kalan kısmını da sökmeniz gerekiyordu. Anlaşılan o ki Samsung, cihazın iç ekranını korumak için çok da detaylı bir çalışma yapmamıştı.

Not: Cihazın katlanabilir tablet ekranı cam korumaya sahip değil. Zira cam malzeme katlamayı engelliyor. Bu nedenle esnek OLED panelin üzerine, onun kadar esnek plastik koruyucular yerleştirmek gerekiyor. 

Tüm bunlar yaşanırken cihazın Türkiye lansmanı gerçekleştirildi:

Yurt dışındaki basın kuruluşları Samsung Galacy Fold’u denemiş, büyük sorunlar gördüklerine dair bildirimlerde bulunmuşlardı. Samsung Türkiye, önceden belirtilen takvimi aksatmayarak, ülkemizdeki Galaxy Fold lansmanını gerçekleştirdi.

Bu lansman sırasında cihazın Türkiye fiyatı ve ülkemizdeki satış tarihi açıklanmadı. 26 Nisan tarihi, ABD pazarı için geçerliydi. Yurt dışındaki Galaxy Fold krizi ise adım adım büyüyordu. 

Samsung, sununda suskunluğunu bozdu ve cihazın satış tarihini ertelediğini açıkladı:

Firmanın daha önce Galaxy Note 7’de yaşadığı batarya sorunları akıllara gelmişti. Note 7 sorununun bu kadar büyümesinin nedeni, cihazın milyonlarca adet sattıktan sonra sorun yaşatasıydı. Samsung, Note 7 krizine benzer bir kriz yaşamamak için Galaxy Fold satışını erteledi.

Bir an için Galaxy Fold’un test kullanımlarında değilde tüketicilerin ellerinde arızalandığını düşünün. Üstelik bu arıza, cihazın en büyük vaadi olan katlanabilir ekranda yaşansın… Güney Koreli şirket için daha büyük bir kabus olamazdı. Bu nedenle alınan satış erteleme kararı oldukça yerindeydi.

Samsung, önümüzdeki haftalarda Galaxy Fold için yeni bir satış tarihi açıklayacağını duyurdu. Buradaki “haftalar” deyimi oldukça ilginç. Haftalar içinde yeni bir cihaz tasarlayıp üretemezsiniz, ancak var olan sorunun kökenini keşfedip, ek çözümler sunabilirsiniz. 

Galaxy Fold’un kaderi önümüzdeki haftalarda belli olacak. Biz de durumu en net haliyle size bildirmek için burada olacağız.

68
31
16
6
5
Emoji İle Tepki Ver
68
31
16
6
5