Geçtiğimiz Yüzyılın İnsanları, Gelecekteki Evleri İşte Böyle Hayal Ediyorlardı

107
27
15
8
6
Bundan 50 sene sonra insanların nasıl bir hayat süreceğini hiç merak ettiniz mi? Belki uçan evler ya da tamamen robotların hizmet ettiği bir yaşam tarzı? Peki, bundan 50 ya da 100 sene önceki insanların sizin hakkınızda neler düşündüğünü merak ettiniz mi? Yazımızda sizler için bunu araştırdık.

Birçok insan bugünkü araştırmaların gelecekte ne gibi sonuçlar doğuracağını, geleceğin günümüzden ne kadar farklı olacağını merak ediyor. Bu durum bundan 100 yıl önce de geçerliydi ve günümüzde de geçerliliğini koruyor. "Şu kadar yıl sonra şu olur" gibi tahminler günümüzde yürütülüyor ve bugün, bundan 50 ya da 100 yıl önce yürütülmüş olan tahminleri inceleyeceğiz.

Geçmişteki insanların bizim yaptığımız gibi birçok konuda geleceği tahmin ettiğini düşünüyoruz. Bunların bazılarını kesin olarak biliyor olsak da bazıları hâlâ gizemini koruyor. Geçmiştekilerin yaptığı ve bilinen tahminler arasındaysa bugünkü evlerin nasıl olacağına dair tahminler bulunuyor. Biz de sizler için bunları derledik.

Yeraltında evler

ev

1980 yılında Family Handyman, Minnesota eyaletinde bulunan bir dergide, yeraltı yerleşim alanına yer verdi. O zamanlarda 3 bine yakın kişi yerin altındaki evlerde kalıyordu. Enerji konusunda bilinçli olan bölgedeki bu akımın öncülüğünü ise Don Mosch üstlendi. Evler üç odaya sahipti ve 185 metrekare büyüklüğündeydi.

Bu evler güneye doğru bakıyordu ve sıcaklığa harcanan masrafları %50 ila %85 arasında düşürdüğü söyleniyordu. Fırtına ve kasırgaya karşı korumalı olan evler aynı zamanda yangına karşı da korumalıydı. Bu nedenle sigorta ücretleri de %35 oranında düştü. Evi inşa etme ücretleriyse geleneksel evler kadardı.

Mutfakta depolama

gelecek

Life isimli dergi, 1943 yılında gelecekteki mutfakları ele aldı. Kabinlerin bir buzdolabı gibi kullanılabildiği bir mutfak tarzı, o zamanlar için en büyük yenilikler arasında yer alıyordu. Mutfak, H. Creston Doner isimli bir tasarımcı tarafından tasarlandı.

Mucizevi mutfak

Look dergisi, 1957 yılında 'mucizevi mutfak' isimli bir konsepti takipçilerine sundu. Bahsedilen mutfak eğlence için bir televizyon setini, kapıda kimin olduğunu görmeniz için bir kontrol panelini ve otomatik bir yer temizleme robotunu barındırıyordu.

Mutfağın diğer bölümlerindeyse içecekler mutfak dolaplarından aşağı iniyor ve dolaplarda buz makineleri bulunuyor. Bu sayede istediğiniz zaman içeceğinizi alabiliyorsunuz. Son olarak videoda bir kahve makinesi de bulunuyordu. Otomatik kahve makinesinin yaklaşık 15 yıl sonra ortaya çıktığını düşünecek olursak bu tahmin için yerinde bir tahmin olmuş diyebiliriz.

Futuro House

yenilik

Finlandiyalı bir mimar olan Matti Suuronen tarafından tasarlanan Futuro House, 1960'ların sonu – 1970'lerin başında yapıldı. 100 adetten az üretildiği düşünülen bu evlerden 80 tane kaldığı düşünülüyor. Futuro House isimli yapılardan 17 tanesini yıkıldı ve geriye kalanlar da dünyanın farklı alanlarında bulunuyor. 4,5 metre yüksekliğine ve yaklaşık 8 metrelik bir çapa sahip olan evin insanları farklı noktalara taşıyabileceğine inanılıyordu.

Taşınabilir ev

inovasyon

100 yıldan daha öncesine ait olan bu illüstrasyonda evlerin taşınabilir olacağı düşünülüyordu. Aslına bakıldığı zaman yine pek de yanlış bir tahmin olduğu söylenemez. Tekerlerin üstünde nispeten konforlu bir hayat sürmek isteyenler için karavanların var oluşu, 100 yıldan daha uzun bir süre önce yapılan bu tahmini doğrular nitelikte.

Robot hizmetkarlar

robot

Çek yazar Karl Capek'in 1921 yılında yazdığı bilim kurgu oyunu R.U.R, robotları odak noktası haline getirmişti. Oyun, robot yapan bir fabrikada başlıyordu ancak Capek'in robotları mekanik bir robottan çok insanlara benziyordu. Refah seviyesinin artması sonucunda insanlar, günlük ev işlerinde umursamadıkları işlerin robotlar tarafından yapılacağını düşünmeye başladı.

Ev otomasyonu

otomasyon

Geleceğe dair tahminlerde bulunan kişiler, yalnızca tek bir düğmeye bastıktan sonra kıyafetlerinizin bir anda size geleceğini ve bir anda tüm ev işlerinizin yapılacağını düşünürdü. Bu durum 100 yıl öncesine oranla kısmen doğru olsa evlerde tamamen bir otomasyon sisteminin olmadığını ya da en azından yaygınlaşmadığını söyleyebiliriz.

Elektrikli aletler

elektrik

1925 yılı civarında Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan evlerin yalnızca yarısında elektrik vardı ancak elektriğin gelmesiyle birlikte evdeki yaşantıyı kolaylaştırmak adına fikirler de ortaya çıkmaya başladı. 1929 yılına ait olan bu illüstrasyonda elektrikli süpürge, elektrikli ütü ve kettle gibi fikirler bulunuyor. Çizimden gördüğümüz üzere ev işleri o kadar kolay hale gelmiş ki ev işini yapan kişiler oturup müzik bile dinleyebiliyor.

Kaynak : https://www.rd.com/home/decorating/what-people-thought-homes-would-look-like-today/
107
27
15
8
6
Emoji İle Tepki Ver
107
27
15
8
6