Google'dan Görme Engelliler İçin Anlamlı 18 Mart Doodle'ı

25
10
6
0
0
Google, görme engellilerin kamusal alanlarda özgürce dolaşabilmesini mümkün kılan Seiichi Miyake'yi, özel bir Doodle ile andı.

Google, 18 Mart Pazartesi günü içinde özel bir Doodle yayınladı. Söz konusu Doodle, 18 Mart 1967 tarihinde Japonya’nın Okayama kentinde tanıtılan Tenji bloğu adlı dokunsal kaldırım levhaları için Japon mucit Seiichi Miyake’ye minnet ve teşekkürlerini sunuyor.

Seiichi Miyake, bir arkadaşının görme yeteneğini kaybetmesi üzerine ona yardım etmek istedi ve görme engelli kişilerin büyük şehirlerde, demiryollarında, parklarda rahatça gezinebileceği Tenji bloğu ya da dokunsal kaldırım levhalarını geliştirdi.

Bu levhalar sayesinde görme engelli kişiler, kamusal alanlarda daha az yardım ile rahatça dolaşabiliyorlar. Tenji bloğu, görme engelli kişilere hem gitmeleri gereken yönü, hem de durmaları gereken noktayı gösterebiliyor.

Tenji bloğundaki uzun ve kesik çizgiler, görme engelli kişilerin hangi doğrultuda ilerleyebileceklerini gösteriyor. Noktalı levhalar ise durmaları gereken noktayı gösteriyor. Bu sayede görme engelli vatandaşlar, yaya geçidinde ya da tren yolunda bir sorun yaşamıyorlar.

Google, ilginç bir şekilde 18 Mart 2019 Seiichi Miyake Kutlaması adını verdiği Doodle’ı sınırlı sayıda ülkede yayınladı. Dahası, yayınlanan ülkeler arasında Tenji bloğunu etkin olmasa da yaygın bir şekilde kullanan Türkiye bulunmuyor.

Not: Google, her yıl olduğu gibi bu yıl da 18 Mart Çanakkale Zaferi için özel bir Doodle yayınlamadı. Google, tarihteki önemli gelişmeleri hatırlamakta ve Doodle’lar ile anmaktadır. Savaşlar gibi insanların hayatlarını kaybettiği hadiseler ise Google tarafından iyi ya da kötü bir şekilde hiçbir zaman anılmamaktadır.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/google-doodle-pays-tribute-to-japanese-inventor-seiichi-miyake/
25
10
6
0
0
Emoji İle Tepki Ver
25
10
6
0
0