Bomba İddia: Google, Tüm Operasyonları İçin Türkiye’de Şirket Kurmaya Karar Verdi

105
55
12
8
1
Yaklaşık 12 yıldır Türkiye’de bir ofisi bulunan Google’ın yakında tüm operasyonları için Türkiye’de şirket kuracağı iddia edildi. Şu an iddiaya dair can alıcı detaylar ortaya çıkmış değil. Peki Google neden tüm operasyonları ile Türkiye’de şirket kurmak isteyebilir, eğer kurarsa neler değişir? Sizin için yanıtladık.

Girişimci ve yazar Fatih Güner’in iddiasına göre Google, yakında Türkiye’de tüm operasyonlarını yürütmek için yeni bir şirket kuracak. Hali hazırda 12 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren şirketin bu kararı alma nedeni olarak da yeni sosyal medya yasası gösteriliyor. Dünyanın en büyük sosyal ağlarından birisi olan YouTube’un sahibi Google, Türkiye’deki yeni yasa ile birlikte Türkiye’deki operasyonlarını genişletme kararı almış olabilir.

Sosyal medya yasasına göre, ülkemizde 1 milyondan fazla kullanıcıya sahip sosyal ağları sağlayan şirketlerin temsilci bulundurması gerekiyor. Bu temsilciler bir şirket ya da bir kişi olabilir, ancak kişi olacaksa Türk vatandaşı olmak zorunda. Google ise Türkiye’deki 12 yıllık tecrübesini baz alarak yeni bir plan yaparak süreci ilerletebilir.

Google "tüm operasyonları için" Türkiye’de şirket kuracak iddiasının detayları neler?

google türkiye

Türkiye’deki çoğu kullanıcı için Google’ın varlığı, YouTube, Gmail, Drive gibi sanal ürün ve hizmetlerden ibaret. Ancak ABD başta olmak üzere şirketin Türkiye’deki kullanıcılara sunmadığı çok sayıda ürün ve hizmeti var. Örneğin tüm operatörlerin tek SIM kart ve tek abonelik üzerinden kullanılabildiği Project Fi, 170 ülkede kullanılıyor. Bulut oyun servisi Stadia için henüz Türkiye’de somut bir adım atılmadı, atıldıysa da duyurusu yapılmadı.

Diğer taraftan sosyal medya yasasında Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere, kullanıcı verilerini Türkiye’de tutma zorunluluğu da getirildi. 1 Ekim 2020’de yürürlüğe girecek olan sosyal medya yasası uyarınca Google başta olmak üzere Instagram’ın sahibi Facebook, TikTok’un sahibi Bytedance’e 3 ay mühlet verildi. Şirketler bu süre zarfında yeni yasanın gerektirdiği düzenlemeleri yapmak zorundalar.

google arama

Tüm bu bilgileri bir araya getirirsek Google, Türkiye’deki çalışma sistemini yeni yasanın gerektirdiği şekilde düzenlemekle kalmayacak, sunmadığı ürün ve hizmetleri de sunacağı yeni bir yapılanma kurabilir. Fatih Güner’in iddiası, zamanlama olarak da yeni yasa için şirketlere tanınan süre ile uyuşuyor.

Google Türkiye’den konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. Ancak şirket, geçtiğimiz yıldan bu yana Rekabet Kurumu’nun karşı tarafta olduğu bir haksız rekabet davası ile uğraşıyor. Hatta bu davanın bir sonucu olarak Türkiye’deki alışveriş reklamlarını 10 Ağustos'ta geçici olarak askıya almış, kriz farklı bir boyuta taşınmıştı. Anlaşılan o ki davaya ve yeni yasaya rağmen Google’ın Türkiye’den çekilme niyeti yok. Hatta tam aksine pazara daha hakim olmak için yeni şirket kurabilir. Detaylar netleştikçe aktarmaya devam edeceğiz.

105
55
12
8
1
Emoji İle Tepki Ver
105
55
12
8
1