Günde Dokuz Saatten Fazla Oturmak Erken Ölüm Riskini Artırıyor

26
4
1
1
0
Bilgisayar başı işler rahat gibi görünüyor olsa da yeni yapılan bir araştırmaya göre fazlasıyla tehlikeli oldukları ortaya çıktı. Hareketsizlik ve erken ölüm arasındaki bağlantının incelendiği araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Gün içerisinde vaktinizin büyük bir kısmını oturarak mı geçiriyorsunuz? İş yerinizde ya da evinizde uzun saatler boyunca hareketsiz kalıyor ya da yaz tatiliniz boyunca yataktan çıkmıyor musunuz? Bu durum kısa süreler için son derece dinlendirici olsa da standart bir yaşam biçimi haline getirildiği zaman çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Birçoğumuz oturduğumuz yerden tüm işlerimizi halletmek istiyor olsak da hareket etmenin önemini bazen göz önünde bulunduramayabiliyoruz. Bu nedenle yapılan yeni bir araştırma, gün içerisinde belirli bir fiziksel aktivite içerisinde bulunmanın aslında ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.

fiziksel aktivite

Bir araştırmaya göre günde dokuz buçuk saatin üzerinde oturmanın erken ölüm riskini artırdığı ileri sürüldü. Bunun yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapmanın erken ölüm riskini azalttığı da ifade edildi. Gün içerisinde yüksek derecede aktif olanlarınsa erken ölüme karşı %70 daha güvende olduğu ifade edildi.

Yapılan araştırmada yaş ortalaması 62 olan 36 bin yetişkin incelendi. Araştırmaya katılan yetişkinler, aktiflik seviyelerine göre sınıflandırıldı. Katılımcıların %6'sı 5,8 yıl içerisinde hayata veda etti. Hayatını kaybedenler incelendiği zaman gün içinde en az hareket edenlerin sayısının gün içinde aktif olanların sayısından beş kat daha fazla olduğu gözlemlendi.

erken ölüm

Bilim insanları, katılımcıların dakika başına etkinliklerini ölçmek için kişilere gün içerisindeki etkinliklerinin yoğunluğunu ölçen giyilebilir cihazlar verdi. Etkinlik yoğunluğu hafif, orta ve yüksek olmak üzere üçe ayrıldı. Hafif etkinlikler içerisinde yavaşça yürümek ya da yemek yapmak yer aldı. Bunun yanı sıra orta yoğunlukta standart yürüme, evi süpürme ya da çim biçme yer alırken yüksek yoğunlukta hafif tempo koşu ve ağır yükler taşımak bulunuyordu.

Oslo'da bulunan Norveç Spor Bilimleri Okulu'ndan Profesör Ulf Ekelund'un yönettiği araştırmanın raporunda "Bulgularımız, yoğunluğuna bakmaksızın toplam fiziksel aktivitenin ve daha düşük oranda sedanter (hareketsiz, yerleşik) yaşantının erken ölümle ters orantılı olduğunu bilimsel bir şekilde ortaya koydu" ifadeleri yer aldı.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/sitting-more-nine-half-hours-18979102
26
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
4
1
1
0