Rekabet Kurumu, Obilet Soruşturması Hakkındaki Kararını Açıkladı: İhlal Tespit Edilmedi, Anlaşmaya Varıldı

Rekabet Kurumu, Obilet hakkında başlattığı soruşturmayı karara bağladı.

Otobüs ve uçak gibi seyahat biletlerinin, neredeyse her seyahat firmasından fiyat listelemesi yapan Obilet.com’a pek çok kritik nedenden dolayı Türkiye Rekabet Kurumu tarafından soruşturma açılmıştı.

Rekabet Kurumu, 16 Haziran'da açılan bu soruşturmayı 18 Ağustos'ta karara bağladı ve sonlandırdı. Herhangi bir ihlal tespit edilmezken Obilet.com, Rekabet Kurumu ile anlaşmaya vardı ve taahhütler sundu. 

Obilet.com'un sunduğu ve uygulayacağı taahhütler:

Obilet.com, artık farklı biletleme yazılımı kullanan taşıyıcı firmalar ile sözleşme metni yoluyla anlaşmaya başladı. Bu model ile birlikte artık taşıyıcı firmalar, Obilet'e yalnızca satış-dağıtım-pazarlama komisyon bedeli ödeyecek.

Obilet'ten faydalanan bir taşıyıcı firma, farklı bir yazılım kullanmaya karar verirse firmanın Obilet üzerinden satışa kapatılması yönünde bir gerekçe de oluşmayacak. Obilet, bu firmaya dışlayıcı davranışta bulunamayacak.

Taşıyıcı firmanın Obilet üzerinden satışa kapatılması durumu ise ancak yürürlükteki mevzuat hükümleri ve esaslı yükümlülükleri ihlal etmesi durumunda yaşanabilecek.

Şirketin sunduğu taahhütlerin tamamı ise şu şekilde:

  1. OBİLET tarafından farklı biletleme yazılımını kullanan taşıyıcı firmalar için yazılım hizmeti içermeyen çevrim içi bilet satış sözleşme metni hazırlanmış ve taşıyıcı firmalar ile imzalanmaya başlamıştır. Anılan sözleşme ile uygulanan modelde taşıyıcı firmalar OBİLET’e yalnızca Satış-Dağıtım-Pazarlama komisyon bedeli ödeyecektir. 
  2. Hâlihazırda OBİLET’in biletleme yazılımını kullanan bir taşıyıcı firmanın başka bir yazılım kullanmaya karar vermesi durumunda bu husus taşıyıcı firmanın OBİLET platformu üzerinden satışa kapatılması yönünde bir gerekçe oluşturmayacak ve OBİLET tarafından taşıyıcı firmaya herhangi bir ayrımcı ya da dışlayıcı davranışta bulunmayacaktır.
  3. Taşıyıcı firmanın obilet.com platformu üzerinden satışa kapatılması ise hangi biletleme yazılımını kullandığı fark etmeksizin yalnızca yürürlükteki mevzuat hükümleri ve esaslı yükümlülükleri ihlal etmesi durumunda söz konusu olacaktır.
  4. OBİLET tarafından yeni bir iş modeli geliştirilmiş ve sefer verilerinin OBİLET’e iletimi  bakımından biletleme yazılımı hizmeti veren firmalar ile imzalanmak üzere anlaşma örneği hazırlanmıştır. Biletleme yazılımı hizmeti veren firmaların OBİLET’e yönelik hizmeti yalnızca sefer verisi iletimi olarak belirlenmiştir. Bu vesile ile OBİLET tarafından ilgili firmalara sefer verilerinin iletimi için komisyon ödenecektir.
  5. OBİLET tarafından rakip çevrim içi satış platformlarına sefer verisi dağıtımı yapılan taşıyıcı firmaların markaları bakımından çevrim içi reklam yasağı getirilmeyecektir.
  6. OBİLET tarafından rakip çevrim içi satış platformlarına OBİLET/BİLETALL markaları bakımından geniş kapsamlı çevrim içi reklam yasağı getirilmeyecektir. 
  7. OBİLET tarafından rakip çevrim içi satış platformlarının sefer verisi dağıtımı yapılan taşıyıcı firmalar ile iletişime geçilmesini engelleyen sözleşme hükümleri yürürlükten kaldırılmış olup çevrim içi satış platformlarının taşıyıcı firmalar ile iletişime geçmesi engellenmeyecektir.  
  8. 7 numaralı taahhüt ile bağlantılı olarak, OBİLET’in geliştirdiği yeni iş modeline göre taşıyıcı firmalar ile çevrim içi bilet satış platformları doğrudan bağlantı kurarak anlaşabilecek, bu durumda OBİLET yalnızca ilgili taşıyıcı firmanın sefer verisini platforma iletmekle sorumlu olacaktır. Bu iş modelinde OBİLET taşıyıcı firmalara yönelik olarak herhangi bir ayrımcı ya da dışlayıcı davranışta bulunmayacaktır. 
  9. OBİLET’ten hizmet alan çevrim içi bilet satış platformlarının bilet satışlarına ilişkin olarak OBİLET, yazılımlarına taşıyıcı firmaların hangi platformun ne kadar bilet satışı gerçekleştirdiğini görebileceği bir raporlama ekranı eklemiş olup buna yönelik taşıyıcı firma ya da platformlardan herhangi bir ücret talep etmeyecektir. 
  10. OBİLET tarafından biletleme yazılımını kullanan taşıyıcı firmalara bir duyuru yapılarak taahhütlerle ilgili bilgi verilecektir.

Soruşturma neden açılmıştı?

“Obilet Bilişim Sistemleri A.Ş.'nin bilet satışına aracılık hizmeti için otobüs firmalarına uyguladığı bilet satışı komisyon oranlarını aşırı olarak belirlemek ve biletleme yazılımı hizmeti, otobüs biletlerinin platformlar üzerinden satışı ve sefer verilerinin platformlara dağıtımı pazarlarında rakiplerini dışlamak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini; otobüs biletlerinin platformlar üzerinden satışı pazarında imzaladığı sözleşmeler ile 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 16.06.2022 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak; Obilet Bilişim Sistemleri A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 22-27/433-M sayı ile karar verdi."