Hackerların, Otonom Araçları Kullanarak "Gerçek" Trafik Yaratacağı Düşünülüyor

12
4
2
2
0
Şu an emekleme aşamasında olduğunu söyleyebileceğimiz sürücüsüz, otonom araçlar ilerleyen yıllarda görmeye alışkın olduğumuz araçlar haline gelecek. Trafik de dahil olmak üzere farklı farklı sorunlara çözüm getirebilecek olan bu araçların ne yazık ki yumuşak bir karnı da bulunuyor: hackerlar. Kötü amaçlı korsanlar, internete bağlı bu araçlarla koca bir şehrin trafiğini alt üst edebilir.

Bazı uzmanlara göre yolda olan çok az sayıdaki sürücüsüz araçlar dahi, insan kaynakları hatalardan kaçınarak bazı büyük trafik sorunlarını çözebilir. Ancak Georgia Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacıların gerçekleştirdiği yeni bir çalışma bu etkinin farklı bir yönünü de ortaya koydu.

Enstitüdeki fizikçiler, gelecekteki hackerların internet bağlantısı olan, otonom araçların çok sınırlı bir kısmının kontrolünü ele geçirerek şehirlerde büyük zararlara yol açabileceğini söyledi. Araştırmacıların modellediği probleme göre, trafiğin en yoğun olduğu saatlerde rastgele seçilen 20 aracı durdurmak İstanbul gibi şehirlerde trafiğin tamamen durmasına sebep olabilir. Araçların sadece %10’unu hacklemek itfaiye ve ambulans gibi araçların trafikte takılmasına sebep olabilir.

trafik

Ekip, simülasyon için Individual Driver Model (Bireysel Sürücü Modeli) adı verilen standart trafik senaryosunu kullandı. Belli bir sayıdaki aracı trafiği engelleyecek hackli olarak tanımladıktan sonra simülasyon çalıştırıldı.

Fizik departmanında yardımcı doçent doktor olarak çalışan Peter Yunker, “Trafiğin tamamen durduğu simülasyonun alt kümesini fark ettik. Bu örneklerde hacklenmiş olan araçlar yolların şeritlerine dizilmişti ve arkasındaki trafiğin hareket etmesini tamamen engellemişti. En kötü senaryoda şehrin taşımacılık altyapısı kırılıyor ve tamamen bir tıkanma ortaya çıkıyor.” dedi.

Peki bu kâbus senaryolarından kaçınmanın bir yolu var mı? Yunker’in bu konuda otomotiv endüstrisine bazı tavsiyeleri bulunuyor.

Keşfettiğimiz kötü senaryoların ortaya çıkmasından kaçınmak için eş zamanlı olarak aynı iletişim ağına bağlı araçların sayısının azaltılmasını tavsiye ediyoruz. Örneğin eğer ki tüm Toyotalar hacklenirse bu, yoldaki araçların %10’nun etkilendiğini gösterir. Eğer ki Toyota beş farklı bölüme ayrılmış araç iletişim ağına sahip olursa bu hackerların, araçların sadece %2’sini ele geçirebileceği anlamına gelir”

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/stalling-self-driving-cars-gridlock/
12
4
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
12
4
2
2
0