Havai Fişek, 5 Adımda Nasıl Patlar?

25
4
3
2
1
Sizler için izlemesi çok keyifli havai fişeklerin 5 adımda nasıl gerçekleştiğini anlattık. Kimyasal karışımlar ile renkli ve keyifli bir patlayıcı olan havai fişek, M.Ö 2000'li yıllardan bu yana kullanılıyor.

Havai fişeğin hikayesi M.Ö 2000’li yıllara dayanır. Piroteknik olarak da bilinen bu işlemi Çinliler M.Ö 2000’lerden bu yana hala kullanmakta. Bir havai fişek gösterisi kimyası, denenmiş ve gerçek bir olaylar dizisidir. Havai fişeğin patlaması için gerekli olan etken madde baruttur. Fişeğin fitili ateşlenir ve içerisindeki karabarut harekete geçer. Havai fişek yolculuğunun zirvesine geldiğinde yanan fünye barut işlevini görerek patlamayı hızlandırır. Fünyenin bu etkisi havai fişeğin içerisindeki yoğun kimyasal maddeye baskı uygular ve içerisinde yanan elementlerle dolu parlak renkli "yıldızlar" havada patlar.

Piroteknik uzmanı Mike Tockstein, Business Insider'a havai fişeklerin aslında gökyüzüne fırlatılmadığını, roket yerine harç ve fişek kullandıklarını söyledi. Havai fişek patladığında kulaklarınızdaki yüksek ses patlaması, Amerikan Kimyasal Topluluğuna göre, fişeğin içindeki gazların sesin hızından daha hızlı genişlemesinden dolayı oluşan sonik bir patlamanın sesi. Bir diğer detay ise havai fişeklerin de kendi içerisinde eski tip ve modern olarak ayrılmasıdır. Modern olan bazı fişeklerin fırlatma işlemi için elektronik zamanlayıcılar ve sıkıştırılmış hava kullanılabilir. Ama bilinen çoğu havai fişekte yukarıda da söylediğimiz gibi barut kullanılır.

  1. Barut ateşlendiğinde fişek yukarı itilir.
  2. Fişek yukarı çıkar çıkmaz fünye patlar.
  3. Yıldızlar doğru sırayla ateşlenir ve serbest bırakılır.
  4. Kimyasal patlayıcılar renkli ışıklar çıkarmak için patlar.
  5. Son olarak, gökyüzünde renkli şölen sona erdiğinde barut yeryüzüne düşer ve söner.
Kaynak : http://www.businessinsider.com/how-fireworks-explode-2018-7?utm_source=feedly&utm_medium=referral
25
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
25
4
3
2
1