Huawei’nin İşletim Sistemi İçin Öne Çıkan İsimler Belli Oldu

100
69
16
11
8
Huawei'nin işletim sistemi ile ilgili çalışmalar sürerken, işletim sistemi için iki farklı ismin ön plana çıktığı belirtildi. Buna göre yeni işletim sisteminin ismi HongMeng OS ya da indeoenOS olacak.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından kara listeye alınan Huawei, yapılan ilk açıklamalarda "Bekleyin, görün." ve "B planımız hazır." gibi çıkışlar yapmıştı. Çinli teknoloji devi Huawei'nin böyle açıklamalar yapmasının altında elbette bazı güvencelerinin olduğu çok açıktı. Bu güvencelerin neler olduğunu sizler için derledik.

1987 yılında kurulan Huawei, o zamandan beri telefonlar, modemler ve telekomünikasyon ağları üzerine çalışmalarını sürdürüyordu. 2012 yılına gelindiğinde adından iyice söz ettirmeye başlayan Huawei, o yıl Ericcson'u geçerek büyük bir başarıya imza attı ve dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden bir tanesi oldu. 35 bin dolarlık bir sermaye ile kurulan Huawei, gelinen bu süreçte dünyanın en değerli 12. markası haline geldi. Şirketin şu anki marka değeri 62.3 milyar dolar.

Elde edilen bu başarı elbette geçici olabilirdi ve Huawei de bunun bilincindeydi. Karşılaşabilecekleri sorunlara karşı hazırlıklı olmak isteyen Huawei, bu konu üzerinde çalışmalarını sürdürdü. İlk kez 2012 yılında Huawei'den bir işletim sistemi hakkında söylentiler gündeme geldi. Yerel bir medya organı tarafından ortaya çıkarılan bu işletim sistemi o dönem özellikle de Çin gündemine bomba gibi düşmüştü ancak şirket yetkilileri genel olarak açıklamalardan uzak kalmayı tercih etmişlerdi ve ortaya net bir bilgi çıkmamıştı.

2016 yılına gelindiğinde bir kez daha Huawei, kendi işletim sistemiyle gündeme geldi. Bu kez iddialar biraz daha ciddi boyuttaydı. Hatta ortaya çıkan bilgilere göre Huawei bu işletim sistemini Android'e bir alternatif olarak geliştirmişti ve sadece 'acil durum' önlemi olarak kalacaktı. Şirketin normal koşullarda bu işletim sistemini kullanmak gibi bir niyeti yoktu. Huawei'nin öngörüsü, gelinen bu süreçte ne kadar haklı olduklarını da böylelikle ortaya çıkarmış oldu.

Huawei'nin İşletim Sistemi Bizlere Neler Sunacak?

Yapılan açıklamaların ve ortaya çıkan bilgilerin ışığında Huawei'nin işletim sistemi hakkında bazı bilgiler vermek gerekirse; elbette Huawei'nin işletim sistemi Google uygulamalarını içermeyecek ve bağımsız olarak çalışacak. Akıllı telefonlar, tabletler, giyilebilir teknoloji ürünleri ve hatta bilgisayarlar ve televizyonlarda bile çalışacak şekilde geliştirilen bu işletim sistemi Andorid için geliştirilmiş olan uygulamalarla da uyumlu bir şekilde çalışabilecek. Kullanıcıları belki de en yakından ilgilendiren performans konusunda ise şirket tarafından yapılan açıklamalara göre, bu işletim sisteminin performansı Android'e göre yüzde 60 oranında daha iyi olacak. Şirket vadettiği bu yüksek performansı kullanıcılara gerçekten hissettirebilirse, bu durum Google ve Android için çok büyük bir kabus olur. 

İşletim Sisteminin Adı Ne Olacak ve Ne Zaman Kullanılabilecek?

Huawei'nin işletim sistemi için özellikle ön plana çıkan iki isim söz konusu. Bu isimler HongMeng OS ve indeoenOS. HongMeng OS ismi geçmiş yıllarda da zikredilmişti ancak şirketten tam anlamıyla net bir açıklama o dönem gelmemişti. Fakat Huawei için çalışan ve genelde şirketin en doğru ve detaylı bilgilerini haberleştiren Huawei Central tarafından işletim sisteminin isminin HongMeng olacağı ilan edildi. Ancak Huawei'nin Tüketici İş Grubu CEO'su Richard Yu'nun yapmış olduğu açıklamalar sırasında indeoenOS olarak belirtildiği açıklandı. Ancak bu bilgi resmi kanallar tarafından onaylanmadı.

Şirketin yeni bir işletim sistemine sahip olduğu artık çok net. Ancak bu işletim sisteminin ne zaman kullanıcıların hizmetine sunulacağı da netleşmeyen diğer detaylar arasında. Amerika ile kılıçların çekildiği bu dönemde Huawei tarafından bakacak olursak, işletim sisteminin en kısa sürede kullanıcılara sunulması şirketin işine gelecektir. Bu konuda da iki farklı iddia söz konusu. Bunlardan birincisi işletim sisteminin önümüzdeki yılın başından itibaren kullanılmaya başlayacağı, ikincisi de işletim sisteminin bu yılın sonbahar aylarında kullanılacağı yönünde.

Amerika'nın böyle bir karar almasında kimin zararlı çıkacağını bizlere ancak zaman gösterecek.

Kaynak : https://www.firstpost.com/tech/news-analysis/huawei-is-reportedly-releasing-its-own-android-alternative-called-indeoenos-this-fall-6682511.html
100
69
16
11
8
Emoji İle Tepki Ver
100
69
16
11
8