Tek Depoyla 1600 Km Yol Gidebilen Hidrojen Yakıtlı Süper Araba: Hyperion XP-1

15
10
1
1
0
Hyperion’un hidrojen yakıtlı araçların popülerleşmesi için tanıttığı XP-1 süper otomobilinin yeni görüntüleri ortaya çıktı. 0- 96 km/s’si sadece 2,2 saniye olan hidrojen yakıtlı elektrikli otomobil 1600 km’lik menziliyle otomobil sektörünün geleceğini bizlere gösteriyor.

Kaliforniya merkezli Hyperion firması, geçtiğimiz ay hidrojenle çalışan yeni bir elektrikli süper otomobilin tanıtımını yaptı. Yapılan bu tanıtımın ardından bugün ise ilk Hyperion XP-1’in görüntüleri karşımıza çıktı. Bugatti Veyron’u anımsatan ve sanki bilim kurgu romanlarından fırlamış gibi bir görünümle karşımıza çıkan Hyperion XP-1, tek bir hidrojen deposu ile 1600 kilometreden fazla menzile sahip.

Elektrikli araçlarda gördüğümüz menzillerin çok üstünde olan bu menzilin, depolanmış hidrojeni elektriğe dönüştüren PEM yakıt hücresi sayesinde sağlandığı biliniyor. Saatte 355 km hıza ulaşabilen bu süper araba 0 - 60 mil (0 96 km) hıza yalnızca 2,2 saniyede çıkabiliyor.

Hidrojen yakıtı sınırsız ve enerji sektöründe devrim yapacak

XP-1’in kısmen bir eğitim aracı olarak tasarlandığını söyleyen Hyperion’un kurucusu ve CEO’su Angelo Kafantaris, “Havacılık mühendisleri, evrendeki en bol ve hafif element olan hidrojenin avantajlarını uzun zamandır anlıyor ve şimdi tüketiciler XP-1’lerle bu avantajları deneyimleyebilecekler” dedi. “Enerji depolama ortamı olarak hidrojen ile elde edilebileceklerin sadece başlangıcı” diyen Kafantaris, “Bu yakıtın potansiyeli sınırsız ve enerji sektöründe devrim yapacak” şeklinde açıklama yaptı.

Normal elektrikli araçlar, güç için lityum iyon pillerini kullanırlar. XP-1 ise bu pilleri tamamen boşa çıkarıyor. Bir akünün fazladan ağırlığını taşımak zorunda kalmayan hidrojen yakıtlı süper otomobiller, elektrik motorlarının torkunu anlık olarak tekerleklere verebiliyor. 

Hyperion XP-1’in işe gidip gelmek için tasarlanmadığı çok açık, tam olarak hidrojen yakıt hücresinin gücünü herkese göstermek isteyen otomobil, fosil yakıtın yerini almak isteyen yeni enerji kaynaklarından hidrojenin gücünü sergiliyor. Bununla birlikte hidrojen yakıt hücresinin bataryayla çalışan elektrikli otomobillere göre daha hafif olması nedeniyle de büyük avantajı var.

Hyperion XP-1, 2022’den itibaren ABD’de 300 araçlık sınırlı bir üretime girecek. Bu otomobillerin ise gelecekte hidrojen yakıtlı otomobillerin önünü açacak bazı inovasyonlara sahip olacağı düşünülüyor.

Kaynak : https://cleantechnica.com/2020/08/12/the-hyperion-xp-1-has-landed-first-look-at-the-futuristic-hydrogen-powered-electric-supercar/
15
10
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
10
1
1
0