Yapay Zeka Ender Görülen Lösemiyi 10 Dakikada Teşhis Etti!

3
2
0
0
0
IBM tarafından geliştirilen yapay zeka olan Watson, Japonya’da bir kadına löseminin en nadir türlerinden birinin teşhisini yaparak hayatını kurtardı.

Teknolojinin beşiği Japonya’da geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay teknoloji dediğimiz olgunun ne kadar ilerlediğini de bizlere gösteriyor. Japonya’da hastalık sorunları yaşayan bir kadın gittiği birçok hastanede hastalık teşhisi konulamadığı için günden güne kötüleşirken 60 yaşında olması sebebiyle güçten düşmeye başlamış.

Ailesinin ne yapıp ne edip çözmeye çalıştığı sorun ise bir türlü teşhis koyamayan doktorlar tarafından değil, IBM’nin geçtiğimiz yıllarda geliştirdiği Watson isimli yapay zeka tarafından koyularak bir ilk yaşandı. Lösemi’nin en nadir görülen ve daha tehlikeli bir cinsi olması sebebiyle teşhisi zorlaştıran hastalığı çözen Watson, 60 yaşındaki Japon’un hayatını kurtarmayı başardı.

İşin garip tarafı ise aylarca doktorların yaptıkları araştırmalara inat sadece kadına yapılan tüm tahlil bilgilerini 10dk inceleyerek şak diye sonucu veren Watson, bunu kendisinin erişebildiği 20 milyondan fazla tıp kaynağına borçlu olsa da birçok doktorun yapamadığı ve belki de kadının bilinmeyen hastalıktan ölmesine yol açacak sorunu 10dk içinde çözmesiyle teknolojinin nelere kadir olabildiğini net bir biçimde bizlere gösteriyor.

Zaman içinde bu tarz teşhis özellikli yapay zeka sistemlerin hastanelerde yaygınlaşması ile teşhis sorununun da ortadan kalkabileceğini düşünüyorum. Böylece hem doktorlar müdahale noktasında hız kazanacakken, erken teşhisin önemi de bu devrede çok daha hızlı bir biçimde çözülmesiyle tıp dünyasında önemli bir gelişme aşaması olabileceğini düşünüyorum.

3
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
2
0
0
0