İletişim Başkanlığı'ndan Twitter'daki 'Bazı' Paylaşımlar Hakkında Suç Duyurusu: "40 Milyon Kişiye Ulaşıyor!"

13
10
4
0
0
İletişim Başkanlığı, Twitter merkezli dezenformasyon yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Yapılan açıklamada, bazı hesapların iş birliği içinde olduğu belirtildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, sosyal medya platformları aracılığıyla -özellikle de Twitter- dezenformasyon yapılmaya çalışıldığının tespit edildiği belirtildi. Başsavcılık, suç duyurusu üzerine harekete geçti. Konuyla ilgili soruşturma açıldı.

İletişim Başkanlığı'nın suç duyurusu dilekçesine göre bazı sosyal medya hesapları birlikte hareket ediyor ve toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturmak amacıyla gerçeği yansıtmayan içerikler üretiyor. Üstelik bu içerikler sadece sosyal ağlara değil, internet üzerinden hizmet veren medya şirketleri aracılığıyla da yayılıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu hesapları yöneten kişilerin kimliklerini tespit ederek, yasal süreç başlatacak.

"40 milyon kullanıcıya ulaşılıyor"

İletişim Başkanlığı suç duyurusu

Suç duyurusu dilekçesindeki bilgilere göre hesap sahipleri, farklı isimler kullanarak ve hesapların içerik konseptlerini değiştirerek, doğrudan veya dolaylı olarak 40 milyon sosyal medya kullanıcısına ulaşabiliyor. İletişim Başkanlığı, bu durumun dezenformasyon içeriklerinin çok hızlı bir şekilde yayılmasına neden olduğunun altını çizdi.

Dilekçede yer alan bir bölümde şu ifadelere yer verildi: "İzah olunanlar ve mezkur haber içerikleri doğrultusunda, Twitter sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden kasıtlı ve sistematik şekilde içerik üreten hesap sahiplerinin tespit edilerek halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu ve resen tespit edilecek suçlardan cezalandırılmalarını talep etme zarureti hasıl olmuştur."

Türkiye'de kaç kişi internet kullanıyor ki 40 milyon kişiye ulaşılabiliyor?

Türkiye'de internet kullanımı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın suç duyurusundaki 40 milyon rakamını abartılı bulmuş olabilirsiniz. TÜİK, Ağustos 2022'de "Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması - 2022" çalışmasının sonuçlarını yayınlamış ve Türkiye'de kaç kişinin internet kullandığını hesaplamıştı. 

Buna göre; 16-74 yaş aralığındaki bireyler arasında sosyal medya kullanımı yüzde 85. Bu yaş grubunun Türkiye'deki nüfusu ise yaklaşık olarak 66 milyon 544 bin 442 kişi. Buna istatistikler doğrultusunda, 56.5 milyon civarında vatandaşın internet erişimi olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Yani İletişim Başkanlığı'nın suç duyurusuna göre dezenformasyon amaçlı içerikler, internet erişimi olan vatandaşların çok büyük bir bölümüne ulaşıyor.

Not: Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması - 2022 sonuçlarına buradan ulaşılabilir. Yenisi Ağustos 2023'te açıklanacağı için mevcut verileri kullandık. Nüfus sayılarını ise Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları - 2022 sonuçları aracılığıyla hesaplandı. Nüfus verilerine buradan ulaşılabilir.

Kaynak : https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/iletisim-baskanligindan-dezenformasyon-icerigi-yayanlar-hakkinda-suc-duyurusu
13
10
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
10
4
0
0