İlk Defa Bir Elektronun Geometrik Haritası Çıkarıldı

20
5
2
2
1
Bildiğimiz kadarıyla elektronlar aslında kendi başına bir şekle sahip değillerdir. Ya noktacıklar gibi ya da enerjisine bağlı olarak şekil değiştiren bir dalga gibi davranırlar. Fizikçiler, yapay bir atomdaki tek bir elektronun haritasını ilk kez çıkardıklarını açıkladılar.

Sıkışmış elektronlar, bir atoma bağlı elektronlar gibi davranırlar ve belirli yerlerde kalırlar. Araştırmacılar, bir spektroskop kullanarak enerji seviyelerini kuantum noktasında belirleyerek değişen güç ve yönelimde manyetik alanda nasıl davrandıklarını gözlemlediler. Bu da araştırmacıların, kuantum noktasındaki bir elektronun dalga fonksiyonunun şeklini hesaplamasına ve bir nanometreden daha küçük ölçeklere indirmesini sağladı. 

Basel Üniversitesi’nden fizikçi Daniel Loss, “Basitçe, bir elektronun ilk kez neye benzediğini göstermek için bu yöntemi kullanabiliriz” dedi ancak tek yaptıkları bu değildi. Elektrik alanını düzenleyerek, elektron hareketinin şeklini değiştirip, dönüşlerini hassas bir şekilde kontrol edebildiler. 

Bunun gelecekteki araştırma ve teknolojiler için çok büyük etkileri var. Bir elektronun dalga fonksiyonunun şeklini kontrol edebilmek oldukça faydalı olabilir. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/for-the-first-time-the-geometry-of-the-electron-has-been-mapped
20
5
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
20
5
2
2
1