15 Yıl Önce Çıkan İlk iPhone'u Çalıştıran İşletim Sistemi, Bilgisayarda Çalıştırıldı: İşte Böyle Görünüyor!

22
5
3
2
0
2007 yılında piyasaya sürülen ilk iPhone'da bulunan işletim sistemi iPhone OS 1.0, bir yazılımcı tarafından emülatör üzerinden bilgisayarda çalıştırıldı. Teknoloji tarihinin en köklü mobil kök yazılımlarından birisine bilgisayar ekranından göz atıyoruz...

Belki tarihin ilk akıllı telefonu değildi ilk iPhone, ancak tarihin en yaygın yazılımlarından birisi olan iOS'u hayatımıza katmıştı. Ardıdan Google'un Android'i karşımıza çıktı ve bu ikili arasındaki çekişme 15 yıldır devam ediyor. 

Diğer taraftan Apple'ın yazılımları, Apple'ın üretmediği bir cihazda çalıştırılamaması ile biliniyor. Ancak bir yazılımcı, en azından iPhone'lara yüklü olarak gelen tarihi eser değerindeki iPhone OS 1.0'ı çalıştırmanın yolunu buldu.

iPhone OS 1.0, bilgisayarda işte böyle gözüküyor:

devos50 adıyla da bilinen geliştirici Martjin de Vos, iPhone OS’un ilk versiyonunu bilgisayarda çalıştırabilmek için çokça tersine mühendislik yaptı. Ayrıca tercih ettiği versiyon, iPod’larda kullanılan iPhone OS 1.0 oldu:

iphone os

Blogunda bu kararının nedenlerine de değinen geliştirici, bu versiyonun daha az güvenlik önlemine sahip olması ve daha az karmaşık olması nedeniyle tercihi olduğunu belirtti. Ayrıca kendisini en çok zorlayan kısmın da iPod touch’ta bulunan donanım parçalarını emüle etmek olduğunu ifade etti. 

iPhone versiyon yerine iPod versiyonun seçilmesinin bir başka nedeni ise iPod’un, yapısı gereği daha az komplike ve daha kolay kopyalanabilir olması. Zira bu haliyle bile emülatörün geliştirilebilmesi için bir yıldan fazla bir çalışma gerektiği ifade edildi. 

Birkaç ufak tefek hata göze çarpmasına ve bazı uygulamalar çökmeye neden olmasına rağmen emülatör, özellikle hazır yüklü gelen uygulamaları sorunsuz kullanabilmeyi sağlıyor. Geliştiricinin açık kaynak kodlu bir görselleştirme platformu olan QEMU’yu ve açık kaynak kodlu bir Apple bootloader olan OpeniBoot’u kullandığı belirtiliyor.

Kaynak : https://9to5mac.com/2022/12/23/developer-emulates-iphone-os-qemu/
22
5
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
22
5
3
2
0