Bilim İnsanları, Laboratuvarda Oluşturdukları Sentetik Genomdan Bir Bakteri Üretmeyi Başardı

20
6
1
0
0
İngiliz bilim insanları, laboratuvar ortamında üretilmiş olan bir DNA'dan, E. coli bakterisi üretmeyi başardılar. Bakterinin çoğalmaya başladığını belirten bilim insanları, çoğalan bakterilerinde DNA yapısının üretilenle uyum içerisinde olduğunu ifade ettiler. Bu bakterinin önümüzdeki yıllarda, önemli moleküllerin üretilmesi için kullanılabileceği düşünülüyor.

Cambridge Üniversitesi'nde bulunan araştırmacılar, tamamen insanlar tarafından oluşturulan bir DNA ile canlı bir organizma üretmeyi başardılar. Genellikle bağırsaklarımızda bulunan ve E. coli olarak bildiğimiz Escherichia coli bakterisinin genlerini yeniden oluşturan bilim insanları, bu genlerden bir bakteri üretmeyi başardıklarını açıkladılar.

Bilindiği üzere bilim insanları daha önceden benzer çalışmalar yapmışlardı. Laboratuvar ortamında üretilen sentetik genom, bakteri hücrelerine verilmiş ardından da bakterilerin bu genoma göre çoğaldıkları gözlemlenmişti. Bu kez genomu tam anlamıyla yaşayan bir bakteriye dönüştüren bilim insanları, laboratuvarda oluşturdukları sentetik genomun daha öncekilere göre daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ifade ettiler. 

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalarda, üretilen bakterinin tamamen yeniden kodlanmış genoma göre çoğaldığı ve bu çoğalmanın sonucunda oluşan yeni organizmaların da sentetik genomla tamamen uyum içerisinde olduklarını açıkladılar. Yapılan bu çalışmaların ardından bilim insanları bu bakterinin, önemli moleküllerin üretilmesinde kullanılabileceğini ve canlıların genetik kodlamalarının nasıl olduğuna dair bilgiler verebileceğini düşünüyorlar.

Kaynak : http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bilim_ve_teknoloji/1395068/Bilim_insanlari_yasayan_organizma_uretti.html
20
6
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
6
1
0
0