İnsanlığın Amerika'ya İlk Kez 33 Bin Yıl Önce Gittiğine Dair Kanıtlar Bulundu

59
5
3
1
0
Meksika'nın kuzeyindeki bir mağarada yapılan araştırmalar, Kuzey Amerika'daki insanlık tarihine ışık tuttu. Bilim insanları, araştırmadan elde ettikleri bulgularla buradaki insan yerleşiminin 33 bin yıl önce başlamış olabileceğini tespit ettiler.

Bugüne dek yapılan çalışmalar, insanlık tarihi ile ilgili önemli detayları gün yüzüne çıkarmış olsa da her yeri çalışma, bazı yeni cevapları ortaya çıkarıyor. Gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Kuzey Amerika'daki insanlık tarihinin, tahminlerden çok daha eskiye dayandığını gözler önüne seriyor.

Araştırmacılar, Meksika'nın kuzeyinde bulunan bir mağarada yaptıkları incelemelerde Kuzey Amerika'da yaşamış insanların geçmişine ışık tuttular. Elde edilen bulgular ise gerçekten dikkat çekiciydi. Çünkü söz konusu mağarada bulunan el aletleri ve diğer kalıntılar, insanların bu bölgedeki geçmişinin 33 bin yıl öncesine dayandığını ortaya koyuyordu. Üstelik bu çalışmayla eş zamanlı olarak yapılan başka bir çalışma da Kuzey Amerika'daki insanlık tarihinin en az 26 bin yıl önce başlamış olabileceğini gösteriyordu.

Kuzey Amerika

Bilim insanlarının genel düşüncesi, ABD ve Kanada'da insan yerleşiminin son buzul çağından sonra başladığı yönündeydi. Yani insanlar, Kuzey Amerika'ya 26.500 ila 19.000 yıl önce yerleşmişlerdi. Ancak yapılan son çalışmalar, Kanada ve ABD'nin büyük bir bölümünün buzullarla kaplanmadan önce de insanların burada olduğunu gözler önüne seriyor.

Yapılan incelemelere göre insanlar, tahmin edilenden çok daha önce Kuzey Amerika'da yaşıyorlardı. Ancak o dönemlerdeki insan nüfusu, günümüzle karşılaştırılamayacak kadar azdı. Uzmanlara göre bölgedeki asıl nüfus patlaması, bundan 14 bin 700 yıl önce yaşanmış olabilir. Bu konunun netleşmesi içinse çalışmaların daha da derine inmesi ve yeni kanıtların bulunması gerekiyor.

Elde edilen bulgular

Bilim insanlarının mağarada elde ettikleri bulgular arasında el yapımı aletler göze çarpıyor. Arkeologlar, o dönemlerde yaşamış olan insanların bu malzemelerle avcılık yapmış olabileceklerini düşünüyorlar. Ayrıca yapılan araştırmalarda bir mumya ve bir ayak izi de tespit edilmiş durumda. Uzmanlara göre elde edilen bulgular, Kuzey Amerika'nın tarihini baştan yazabilir.

Yapılan araştırmalarda kükürt, potasyum ve çinko gibi elementlere de denk gelen bilim insanları, bunun kesilen hayvanlar ya da insan idrarı kaynaklı olabileceğini düşünüyorlar.

Arkeoloji

Chiquihuite isimli mağarada yapılan kazılarla ilgili açıklamalarda bulunan Araştırmacı Justin Tackney, yapılan bu keşfin yeni soruları da beraberinde getirdiğini ifade ediyor. Tackney'e göre eğer araştırmalar sonuçları doğru yansıtıyorsa, insanlar buzul çağından bir şekilde kaçmaya çalışmış olmalılar. Ancak bu konuda herhangi bir bulgu bulunmuyor.

Uzmanlar, bu tür bir keşfin doğrulanabilmesi için daha kesin delillere sahip olunması gerektiğini ifade ediyor. Bu bağlamda, Güney Amerika'da da benzer bulgulara ihtiyaç duyduklarını söyleyen arkeologlar, Amerika'nın tarihini çözebilmek için Güney Amerika'dan bulgular üzerinde de DNA testlerinin yapılması ve daha net sonuçlara ulaşılması gerektiğini söylüyorlar.

Kaynak : https://www.livescience.com/first-north-americans-30000-years-ago.html
59
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
59
5
3
1
0