Bugün Piyasaya Sürülen iPadOS’un 7 ‘Mükemmel’ ve 3 ‘Kıytırık’ Özelliği

16
8
7
2
0
Apple, iPad'lerin yeni nesil işletim sistemi olacak iPadOS'u bugün itibarıyla yayınladı. Bu sistem, içerisinde pek çok iyileştirme ve özelliğin yanı sıra bazı kötü özelliklere de sahip. Bu yazımızda ise iPadOS'un 7 iyi ve 3 kötü özelliğini listeledik.

Yeni iPad’lerin piyasaya sürülmesine henüz 1 hafta varken Apple, iPad’lerin yeni işletim sistemi olacak iPadOS’u bugün itibarıyla kullanıma sundu. Bundan önceki tüm iPadOS beta sürümleri, pek çok kritik hataya sahipti ve oldukça eleştirilmişti. O yüzden "iPadOS’u şimdiden kurmak mantıklı mı" sorusuna gelin birlikte yanıt arayalım.

Eski iPadOS beta sürümlerine ve güncel sürüme dayanarak yapılan bir inceleme, iPadOS’ların 7 muhteşem sayılabilecek özelliğinin yanında 3 tane de hiç beğenilmeyen özelliği sıraladı. İşte bahsi geçen 10 özellik.

İyi: Safari, bir masaüstünde çalışıyormuş hissi veriyor.

iPadOS Safari

iPadOS’un tarayıcısında Mac’i örnek alan Apple, yeni işletim sisteminde bazı web sitelerinin doğrudan masaüstü sürümü gibi çalışabileceğini ve kullanıcıların masaüstü gerektiren işlemleri daha rahat bir şekilde yapabileceklerini belirtti. Bu konuda Apple’ın açıklamaları ise şöyle: “Web sitelerinin masaüstü sürümlerini iPad’inizde deneyimleyebilir, bu sayede Google Docs, Squarespace ve WordPress gibi web uygulamalarını kullanabilirsiniz.”

İyi: Açılan sayfaları yönetmek artık daha kolay.

iPadOS

Apple’ın Slide Over ve Split View özellikleri, iPad’de birden fazla uygulama üzerinde çalışmayı oldukça kolaylaştırmıştı. Şimdiyse Apple, bu özellikleri daha da geliştirerek daha stabil bir şekilde çalışmaya olanak veriyor. Ayrıca ekranı ortadan ikiye bölme mantığına dayanan yeni sistem, Birden fazla alanda aynı uygulama üzerinde çalışmaya da imkân sağlıyor.

Kötü: Açılan pencereler zor kontrol ediliyor.

iPad OS Dokunmatik

Apple, yeni işletim sistemiyle birlikte iPad, Mac ve Apple Pencil olmak üzere çoklu sistemler arasında çalışmaya olanak sağlıyor. Aslında bu oldukça iyi bir gelişme olsa da iPadOS, kullanıcılara bu işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda oldukça az bilgi sunuyor. Dolayısıyla ilk etapta bu pencereler ve özellikler arasında kendinizi kaybolmuş bulabilirsiniz.

İyi: Yeni ana ekran daha verimli kullanım sunacak.

iPadOS Ana Ekran

Yeniden dizayn edilen ana ekran, Apple’ın söylediğine göre iPad’in büyük ekranından tam olarak yararlanacak şekilde yeniden tasarlandı. Genişletilen yeni ana ekranda kullanıcılar, daha çok uygulama görebiliyor ve araç takımlarını ana sayfaya sabitleyebiliyor.

İyi: Yeni klavye özellikleri, kullanımı kolaylaştıracak.

iPadOS Klavye

Önceki nesil iPad’ler, parmakla yazı yazmak için oldukça büyük sayılabilecek ekranlara sahipti ve Safari’de arama yapmak, oldukça can sıkıcı bir hâle gelebiliyordu ancak Apple, bu sorunu ortadan kaldıracak yepyeni bir çözüm buldu.

Ekran klavyesi konusunda iPadOS’ta oldukça başarılı bir iş çıkaran Apple, QuickType klavyenin parmakla kıstırarak küçültebilemesine ve her yere taşınmasına olanak sağlıyor. Böylece kullanıcılar, klavyeyi ekranın istedikleri yerine istediği boyutta yerleştirebiliyor ve rahat bir şekilde yazı yazabiliyor.

Kötü: Metin seçme özelliği anlaşılması ilk aşamada zor bir yenilik.

iPad OS Metin Seçme

iPadOS ile birlikte iPad’ler, metin düzenlemeyi oldukça kolaylaştırıyor. Bu sayede kullanıcılar, basit hareketlerle kopyala, yapıştır, geri al gibi işlemleri rahat bir şekilde yapabiliyor. Teoride her şey iyi fakat sorun şu ki uygulamada istenen hareketleri yapmanın tahmin edilmesi ve anlaşılması oldukça zor.

Kullanıcılar, parmağı sürüklemenin ne zaman imleci hareket ettireceğini ve ne zaman metni seçeceğini anlamanın oldukça zor olduğunu ve sistemin hâlâ geliştirilmesi gerektğini belirtiyorlar.

İyi: Yenilenmiş “Dosyalar” uygulaması, aradığınızı kolayca bulmanızı sağlayacak.

iPad OS Flash Bellek

Apple, iPad’lerdeki şarj girişlerini Lightning’den USB-C’ye çevirdiğinde bunun sadece şarjla ilgili olmadığı, altında başka şeylerin de yattığı sıkça söyleniyordu. Bugün itibarıyla ise işin asıl gerçeğini de öğrenmiş olduk.

Yenilenen USB port girişiyle iPad’ler, “Dosyalar” uygulamasında adeta bir bilgisayar deneyimi sunmayı vadediyor. Üstelik bunun için iPad’e harici bir sabit sürücü, SD kart okuyucusu veya bir USB sürücü bağlamaya ve görüntülemeye olanak tanınıyor.

İyi: Karanlık Mod, gözlerinizin sağlığını koruyacak.

iPad OS Karanlık Mod

iOS 13 ile birlikte iPhone’ların da kavuştuğu Karanlık Mod, iPadOS ile birlikte iPad’lerde de yer alacak. Kullanıcılar tarafından oldukça beğenilen bu arayüz ise ekrandaki ögelerin gözleri yormaması için tasarlanmış ve tüm sisteme entegre bir şekilde çalışıyor. İşin en can alıcı noktası ise kullanıcılar, Karanlık Mod'u istekleri doğrultusunda yalnızca gece veya belirlenen saate devreye girecek şekilde ayarlayabiliyor.

İyi: Fotoğraflar uygulaması, yeni düzenleme seçenekleri sunacak.

iPad OS Fotoğraflar

Yenilenen “Fotoğraflar” uygulamasıyla iPad, kullanıcılara başka bir uygulamaya gerek duymadan tamamen uygulama içerisinden düzenleme işlemi yapmaya olanak sağlıyor. Pek çok yeni aracın eklendiği Fotoğraflar uygulaması, Apple’ın belirttiğine göre düzenleme için oldukça yeterli. Bununla da yetinmeyen Apple, yeni iPadOS’ta, fotoğrafları düzenlerken kullanılan döndürme, kırpma ve otomatik iyileştirme gibi araç ve efektlerin hemen hemen hepsinin videolarda da kullanılabilmesine olanak sağlıyor.

Kötü: Hatalar, canınızı sıkabilir.

iPad OS Hata

Betalar ve en güncel sürümler, yıllardan beri hep hatalarla dolu olmuştur. Bu nedenle iPadOS’u güncellerseniz, bir hata ile karşılaşabilirsiniz. Zamanla düzeltilecek bu hatalar, çok ciddi bir tehlike arz etmiyor diyebiliriz çünkü “iCloud’da veri kaybetmek” gibi oldukça kritik sayılabilecek hatalar, son raporlara göre oldukça azalmış ve neredeyse yok olmuş gibi görünüyor ancak buna rağmen bazı uygulamalar, hâlâ donabiliyor veya çökebiliyor. Dolayısıyla kurmak için biraz daha beklemek, tamamen kullanıcının tercihine kalmış bir durumda.

iPadOS'un öne çıkan iyi ve kötü özelliklerini derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. Siz de kendi düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/9/24/20879711/ipados-ipad-features-split-screen-safari-keyboard-text-good-bad
16
8
7
2
0
Emoji İle Tepki Ver
16
8
7
2
0