İzmaritlerin Çevreye Olan Korkunç Etkisini Gösteren Araştırma

39
13
3
1
1
Yere atılan sigara izmaritlerinin etkisi düşünüldüğünden çok daha fazla çıktı. Araştırmalara göre plastik kirlenmesinin en yaygın şekli, sigara izmaritlerinden kaynaklanıyor.

Sigara kötüdür. Sağlığa zararlıdır, ekonomik olarak masraf çıkartır, fiziksel aktivitelerinizi kısıtlar, kötü kokmanıza sebep olur. Sigara, size ve çevrenizdekilere ek olarak doğrudan çevrenin kendisine de zararlıdır. Son araştırma, izmaritlerin çevre üzerindeki etkisini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, dünya üzerindeki en yaygın plastik kirliliğinin nedeni ne pipetler ne de poşetler. Esas sorun kaynağı sigara izmaritleri. Araştırmaya göre yılda tahmini 4,5 trilyon sigara izmariti yere atılıyor. Bu izmaritlerde plastik filtreler bulunuyor. Dünya çapında sigara içenlerin %76’sı ila %84’ü izmaritlerini yere atıyor. 

İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nden araştırmacılar, izmaritlerin bitkilere ciddi zarar verebildiğini ortaya koydu. Ecotoxicology and Environmental Safety’de yayımlanan makaleye göre, yoncaların ve çimenlerin yetiştiği toprağa zarar veriyor. 

Araştırmanın başındaki isim olan Dannielle Green, genel olarak sokaklarda ve parklarda sigara izmariti görmemize rağmen bu araştırmayla ilk defa izmaritlerin bitkilere etkisinin incelendiğini söyledi. 

Green, sigara içen pek çok kişinin izmaritleri gerçek anlamda kirlilik kaynağı olarak görmediğini, izmaritlerin kolayca biyolojik olarak çözündüğünü düşündüklerini söyledi. Gerçekte ise izmaritlerde kullanılan biyoplastik yıllarca çözünmüyor. 

Araştırmacılar, Cambridge’deki en büyük üç parkı incelediklerinde metrekare başına 2,6 izmarit buldu. Bu sayı, bankların civarında metrekarede 126 izmarite kadar ulaştı. 

Ekip, topladığı izmaritleri çim veya yonca tohumlarının bulunduğu saksılara koydu. Bu bitkiler hem çok yaygın hem de çeşitli yiyecek kaynaklarının yetiştirilmesinde kullanılıyorlar. Saksılarda içilmiş ya da içilmemiş çeşitli sigara izmaritleri koyulurken, kontrol grubundaki saksılarda ise toprağa talaş parçaları atıldı. 21 gün sonra, bitkilerin eşkin boyu (ne kadar uzadıkları) karşılandığında sigara izmaritlerinin bitkileri olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Yoncalarda büyüme miktarı %27-28 oranında daha az olurken, çimlerde de bu oran %10-13 kadar daha aşağıda oldu. Bir başka dikkat çekici nokta ise yoncaların kök ağırlıklarının %57 daha az olması oldu.

Daha önce sigara izmaritlerinin bitkilerde nikotin miktarını artmasına neden olduğu ortaya çıkmıştı. Yine de içilmemiş sigaraların bile bitkilere zarar veriyor olması, izmaritlerin plastik kirliliği konusunda göz ardı edildiğini gösteriyor. Pek çok izmarit, doğada 7,5 ila 14 yıl arası sürede yok oluyor. İzmaritlerin bitkilere verdiği zararın tam olarak anlaşılabilmesi için daha detaylı çalışmalar da gerekiyor. 

Dünya çapında sigara içen insan sayısı 1 milyarı aşmış durumda. Sigara izmaritlerinin toplanması, dönüştürülmesi ve doğaya zarar vermelerinin engellenmesi için çeşitli projeler üzerinde konuşuluyor. Filtreler, her zaman için tartışma konusu olarak göze çarpıyor. Bazı kişiler bu filtreler sayesinde insanların daha az zarar gördüğünü söylerken bazı kişiler ise bunu, sigara içmeyi kolaylaştırıcı bir etmen olarak görüyor ve yasaklanmasını savunuyor. 

Kaynak : https://www.inverse.com/article/57931-cigarette-butt-plastic-filter-pollution
39
13
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
39
13
3
1
1