500 Yıl Önceki Resim ile Göçük Arasındaki Benzerlik

0
0
0
0
0
Geçtiğimiz hafta Japonya’da meydana gelen yol çökmesi, 500 yıl önce yapılan bir resimdeki derin yarıkla ilginç bir benzerlik gösteriyor.

Bir yolun çökmesi, başka ülkelerin gazete sayfalarında sıradan bir haber olarak yerini alırken söz konusu durum Japonya’da olunca işler biraz değişiyor tabi. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında zirveyi zorlayan Japonya’nın Fukuoka şehrinde geçtiğimiz hafta bir yol çökmüş, bu durum sosyal medyanın gündemini bir hayli meşgul etmişti. Ortaya çıkan bu korkunç görüntü dünyaya hızla yayılırken insanlar, sosyal medyada bu olayı iki farklı olayla bağlantı kurarak yorumlamaya başladılar. Bu olaylardan bir tanesi, yolun çöktüğü sırada ABD’de başkanlık seçimlerinin yapılıyor olması.

Bir Trump hayranı, konuyla ilgili olarak şunu söylemiş: "Trump kazanıyor! Biliyorum, çünkü [Fox News] Japonya'da bir göçük gösteriyor." Göçükler, günümüz kültüründe belirsiz bir işaret olarak algılanıyor, yani kişilerin perspektiflerine göre iyi ya da kötü bir olaya işaret edebilir. Keza Haziran ayında Kanada’nın başkenti Ottawa’da çöken bir yol için Twitter’da "Her şeyde pozitif olanı görmek gerekir. Başkalarının göçük olarak gördüğünü ben yolda havuz olarak görüyorum" şeklinde yorumlar yapılmıştı.

İlgimizi çeken bir diğer bağlantı ise 500 yıl önce yapılan bir resimle göçüğün inanılmaz bir benzerlik göstermesi. Rönesansın ilk dönem ressamlarından İtalyan Sandro Botticelli, uyuşmayan perspektifleri uyumlu hale getirmeye çalıştığı bir resim yapmıştı -aşağıdaki-. Ressam, 1485 yılında kalem ve fırça aracılığı ile spiral olarak dönen ve gerçeklik dünyasını yeraltının derinlikleriyle birleştirmeye çalıştığı bir eser ortaya çıkarmıştı. Boticelli’nin Dante’nin İlahi Komedya kitabında tasvir ettiği cehennemden esinlenerek yaptığı resim, ressamın yoğun çelişkilere sahip bakış açısını yansıtıyor. Huni şeklindeki bu yarık, internet dünyasında “ABD’nin ‘karamsar’ geleceği, sanat tarihinde ancak bu kadar iyi tasvir edilebilirdi” şeklinde yorumlandı.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0