Güneş Sistemi'nin Devi Jüpiter, Yüz Binlerce Yıl Önce Güneş'ten Tam 4 Kat Daha Uzaktaydı

28
2
2
1
1
Yapılan yeni araştırmalara göre, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Güneş'e şu an kinden 4 kat daha uzaktaydı.

Lund Üniversitesi’nden gök bilimciler, Güneş Sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in 4,5 milyar yıl önceki konumunu tespit edebilmek için gelişmiş bir bilgisayar simülasyonu kullandılar. Simülasyonun sonucuna göre bilim insanları, yaklaşık 70 bin km yarıçapındaki gezegenin, Güneş’e şu an ki konumundan 4 kat daha uzakta olduğunu keşfettiler. Bu devasa gezegenin bugünkü konumuna gelebilmesi ise 700 bin yıl sürdü.

Araştırmayla ilgili olarak konuşan Lund Üniversitesi astronomi bölümünde doktora öğrencisi olan Simona Pirani “Jüpiter'in Güneş'e çok uzakta oluştuğunu, daha sonra şimdiki yörüngesine göç ettiğini ilk kez ispat ettik. Göçün kanıtını, Jüpiter'in çevresinde dönen Truva astreoitlerinde bulduk.” dedi.

Araştırmacılar Jüpiter’in yanı sıra asteroid kuşağı ve Kuiper Kuşağı arasında yer alan diğer Satürn, Neptün ve Uranüs’ün de zaman içerisinde Güneş Sistemi’nin iç kesimlerine doğru bir göç gerçekleştirmiş olabileceğini ifade etti.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/jupiter-ilk-olustugunda-gunese-4-kat-daha-uzak-mesafedeymis,pFfyIRB1kUaVbFmfioeeKA?_ref=infinite
28
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
2
2
1
1