İnsanların Aşırı Üzüntüden Ölmesine Yol Açan 'Kırık Kalp Sendromu'na Neyin Sebep Olduğu Açıklandı

61
4
1
0
0
İngiltere'den bilim insanları, insanların üzülmeleri nedeniyle hayatlarını kaybetmesine yol açan "kırık kalp sendorumu"nun sebebini tespit etmeyi başardı. Buna göre adrenaline karşı hassas olan microRNA -16 ve -26a moleküllerinin artışı, insanların üzüntü ve stres yaşadıktan sonra ölmesine yol açabiliyor.

İngiltere'de hizmet vermekte olan Imperial College London Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, insanların yoğun stres ve üzüntü yaşamaları sonrasında görülen "kırık kalp sendromu" ile ilgili dikkat çekici bir araştırma yaptılar. Yapılan araştırmaya göre sonucu ani bir ölüm olan ve kalp krizine çok benzeyen bu sağlık probleminin sebebi, vücutta yer alan bir molekül. Buna göre microRNA -16 ve -26a olarak isimlendirilen moleküller ne kadar fazla ise bir insanın üzüntü neticesinde hayatını kaybetme oranı da o kadar artıyor.

İlk kez Japonya'da tespit edilen, o dönemlerde "Takotsubo Sendromu" olarak isimlendirilen kırık kalp sendromu, özellikle de Birleşik Krallık'ta etkisini gösteriyor. Yapılan incelemelere göre her yıl en az 2.500 kişi, kırık kalp sendromu nedeniyle hayatını kaybediyor. Tıpkı kalp krizinde olduğu gibi; nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtilere sahip olan sendrom, en çok da menopoza girmiş kadınları etkiliyor.

İnsanlar, gerçekten de üzüntüden ölüyor

Kırık kalp sendromu

microRNA -16 ve -26a isimli moleküllerin vücutta çok olması durumunda ölümcül olabilen kırık kalp sendromunun bir numaralı nedeni, stres ve üzüntü. Zira stres ve üzüntü seviyesi arttığında görülmemiş hızla çoğalmaya başlayan bu moleküllerin, adrenaline karşı da daha duyarlı olduklar tespit edildi. Araştırmanın önemli isimlerinden Sian Harding tarafından yapılan açıklamalarda, ölümcül olan bu sendromun nedeninin bu araştırmayla birlikte gün yüzüne çıkarıldığı ifade ediliyor.

Yapılan araştırma önemli olsa da kırık kalp sendromu ile ilgili henüz yeterli bilgiye sahip değiliz. Uzmanlar, bazı insanların neden duygusal bir olaya ölecek kadar tepki verdiklerinin henüz anlaşılamadığını belirtiyor. Rahatsızlıkla ilgili yapılan tespitin çok önemli olduğunu vurgulayan bilim insanları, microRNA -16 ve -26a'yı bastıracak ilaçlar geliştirilmesi durumunda kırık kalp sendromundan ölümlerin önüne geçebileceklerini söylüyorlar.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/health/broken-heart-syndrome-scientists-stress-b1869333.html
61
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
61
4
1
0
0