Kıyamet Deposu'nda Tarihin En Yüksek Sıcaklığı Kaydedildi

55
23
18
7
4
Kıyamet Deposu'na da ev sahipliği yapan Norveç'teki Svalbard takımadalarında tarihin en yüksek sıcaklığı kaydedildi. Veriler, kuzey kutbunun küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerden biri olduğunu gösteriyor.

Küresel ısınma, tüm dünyanın ortak problemi olsa da dünyadaki buzulların büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan kuzey kutbu, küresel ısınmadan dünyanın herhangi bir bölgesine göre daha fazla etkileniyor. 

Zira kuzey kutbundaki buzlar eridikçe, Dünya’nın Güneş ışınlarını yansıtma kapasitesi düşüyor. Bununla birlikte kutuplardaki denizler, ekvatoral bölgedeki denizlere göre daha koyu renkli olduğundan Dünya, Güneş ışığını gittikçe daha fazla emiyor ve kutupların ısınma hızı buna paralel olarak artıyor. 

kıyamet deposu

Norveç’in yerel meteoroloji enstitüsü tarafından aktarılan bilgilere göre Longyearbyen’e bağlı Svalbard takımadalarında şimdiye kadar kaydedilmiş en yüksek sıcaklık seviyesi görüldü. Kuzey kutbuna yalnızca bin kilometre mesafede bulunan Svalbard takımadaları, dünyanın en kuzeyindeki yerleşim yerlerinden biri konumunda.

Meteoroloji uzmanı Kristen Gislefoss tarafından aktarılan bilgilere göre Svalbard, geçtiğimiz günlerde 21.2 santigrat dereceyi görerek 1979'da kaydedilen 21.3 santigrat derecelik rekor sıcaklığa yaklaştı. Kısa süre sonra ise termometreler 21.7 santigrat derecelik sıcaklığı kaydederek Svalbard’da görülmüş en yüksek sıcaklığı kaydetti.

Svalbard, olası bir küresel felakette yaşamın devam edebilmesi için oluşturulan Svalbard Küresel Tohum Deposu ya da daha popüler ismiyle Kıyamet Deposu’na da ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 4 milyon farklı bitki tohumu bulunan deponun yer aldığı takımadalar da artık küresel ısınmanın tüm etkilerini hissetmeye başlamış durumda.

‘The Svalbard climate in 2100’ adlı yakın tarihli bir rapora göre sera gazı emisyonları, 2100 yılına kadar Svalbard takımadalarında sıcaklık 7-10 santigrat derece kadar artacak. Bu da kuzey kutbuna sadece bin kilometre mesafedeki adaların İzmir’dekine yakın sıcaklıklara ulaşağı anlamına geliyor.

55
23
18
7
4
Emoji İle Tepki Ver
55
23
18
7
4