Koli Bandından Yapılmış Bir Paraşüt Hayatınızı Kurtarabilir mi? (Video)

30
4
2
1
0
Paraşütlerle ilgili mitleri ele almaya karar veren Mythbusters Jr. belgeselinin unutulmaz bölümünü hatırlıyor, koli bandından yapılan bir paraşütün hayat kurtarıp kurtaramayacağını irdeliyoruz.

Paraşüt, günümüzde birçok alanda kullanılan dahiyane bir icat. Bu icadın ana temellerinin ise Leonardo Da Vinci tarafından atıldığı biliniyor. İnsanlık tarihinin ilk paraşütle inişi ise 1797 yılında Andre Garnerin tarafından gerçekleştirildi.

Paraşütler günümüzde iki ana kategori altında listeleniyor. Bunlardan ilki askeri sınıf paraşütler. Hava indirme birliklerinin sahaya inişinde kullanılan paraşütler, personellerin yanı sıra cephane, araç ve silahların da sahaya indirilmesinde görev alıyor.

Ana kategorilerin ikincisi ise sivil sahada kullanılan paraşütler. Bu paraşütlerin genel kullanım amacı taktir edeceğiniz üzere spor faaliyetleri. Ülkemizde de bu alanda başarılı olan birçok sporcu ve bu faaliyetin eğitimini veren kuruluşlar bulunuyor. 

Paraşütün tarihi ve kullanım alanlarına göz attığımıza göre ana konumuza dönebiliriz. Birçoğumuzun yıllar önce televizyon başına kitlenmesine sebep olan Mythbusters’ın günümüze uyarlanmış versiyonu olan Mythbusters Jr., geçtiğimiz aylarda paraşütlerle ilgili bir miti ele aldı. Tamamen koli bandıyla yapılmış bir paraşütün standart ölçülere sahip bir insan için kurtarıcı olup olmayacağını merak eden ekip, kapsamlı bir planlamayla işe koyuldu.

Bu mitin testi için yaklaşık 47 metrekarelik bir paraşüt tasarlayan ekip, paraşütü tüm hatlarıyla tamamladıktan sonra sahaya indi. Standart bir insanla aynı ölçülerde olan bir cansız mankene giydirilen paraşütün doğru sonuç verebilmesi için yeterli yüksekliğe çıkarılması beklendi. İlk bakışta garip gelse de atlayışın ilk saniyelerinde koli bandından yapılan paraşüt işe yaradı.

Bir süreliğine cansız mankeni güvenle taşıyan paraşüt, şiddetli rüzgarlara direnemeyince senaryo tersine döndü:

Yapısı gereği şiddetli rüzgarlara karşı koyamayan koli bandı, Mythbusters Jr ekibinin cansız mankeninin yaklaşık 45 km/s hızla yere çakılmasına sebep oldu. Testin sonuna gelindiğinde olayı yorumlayan ekip, koli bandından yapılan daha dayanıklı bir paraşütün insan hayatını kurtarabileceğini belirtti. Böyle düşünülmesinin sebebi ise paraşütün belirli bir şiddete direnebiliyor olması.

30
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
30
4
2
1
0