Köpeklerin Yüz Kaslarının İnsanlara Üzgün Görünmek İçin Evrimleştiği Keşfedildi

47
14
13
4
1
Köpeklerin masum ya da üzgün bakışlarının insan ilgisi çekmek için yapıldığı ve bu bakışı yapmak için gereken kasların evrim sonucunda ortaya çıktığı bulundu.

Gerçekleştirilen son araştırmalara göre köpeklerin suratlarında bulunan ve üzgün görünmelerini sağlayan kasların insanlara sevimli görünme çabası sonucunda evrimleştiği ortaya çıktı.

ABD Bilim Akademisi’nin yayın organı PNAS’ta yayınlanan araştırma, köpeklerin özellikle kaş kısmında bulunan bu kasların yalnızca köpeklerde bulunduğunu, köpeklerin atalarında ise bulunmadığını ortaya koydu. Amerikalı ve İngiliz bilim insanları, bu anatomik değişime sebep olarak köpeklerin binlerce yıl insanlarla yaşamasını ve bu süreçte köpeklerin insanlara sevimli görünme çabasını gösterdiler.

Portsmouth Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Juliane Kaminski, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Köpekler bu hareketi yaptığında, insanlarda onların istediklerini yapmak için güçlü bir arzu uyandırıyor. Kanıtlar, köpeklerin kurtlardan evcilleştirildikten sonra kaşlarını kaldırabilmek için bu kasları geliştirdiğini gösteriyor.”

Portsmouth Üniversitesi’ndeki Profesör Bridget Waller, araştırmanın sonuçlarının "yüzlerin dikkatimizi çekmede ne kadar önemli olabileceğini ve yüz ifadelerinin sosyal etkileşimde ne kadar etkili olabileceğini gösterdiğini" belirtti.

Japonya’da 2015 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada, köpeklerin ‘sevimli bakışı’nın insanlarda ‘sevgi hormonu’ olarak bilinen oksitosini artırdığı ve bu etkinin kadınlar ve bebeklerinin etkileşimindeki etkiyle benzer olduğu ortaya konmuştu.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48671381
47
14
13
4
1
Emoji İle Tepki Ver
47
14
13
4
1