Bizi Acılar İçinde Kıvrandırabilen Kramp Ağrıları Aslında Niye Olur, Neden Ciddiye Almalıyız?

4
0
0
0
0
Hiç beklemediğimiz anlarda bizi acılar içinde kıvrandıracak hale getiren kramp nedir, neden girer, nasıl geçer gibi oldukça merak edilen soruları yanıtladık. Kimi zaman basit bir kramp diye geçiştirdiğimiz kas spazmı, arkasında birçok nedeni saklıyor olabilir. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan içeriğimize geçelim.

Vücudumuz bazı anlarda, hiç beklemediğimiz tepkiler vererek bizi zor durumda bırakabiliyor. Bu tarz tepkilerinen başında ise, meydana geldiğinde bizi oldukça zor duruma sokan, acılar içinde kıvranmamıza neden olan anlık kramp sorunu. Hiç beklemediğimiz anlarda bizi zor duruma sokan kramp nedir, neden kramp girer, nasıl geçer diye merak ediyor olabilirsiniz.

Sizler için ansızın gelen kramp hakkında bilmeniz gereken bazı şeyleri bir araya getirdik. Bunlardan en önemlisi ise, vücudunuzun herhangi bir bölgesine anlık gelen kramp sonucunda ne yapmanız gerekiyor, o an kramp ile nasıl başa çıkarsınız sorusu. Çünkü bazen kramp, beklediğimizden daha uzun sürüyor ve bu süre zarfında bize oldukça fazla acı veriyor. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan kramp nedir, neden kramp girer, nasıl geçer gibi sorular için bir yanıt bulalım.

İlk olarak, kramp nedir?

kramp

Kramp, bir diğer adıyla kas spazmı olarakta bilinir. Kimi zaman ağır bir işte çalıştığınızda veya spor yaptığınızda, kimi zaman ise oldukça hazırlıksız yakalandığınız uyku anınızda meydana gelen kramp, vücudunuzun sürekli olarak kasılmasına verilen adlandırmadır. Özellikle el ve ayak bölgelerinde meydana gelen kramp, o bölgeye saplanan bir ağrı ile kendisini hissettirmeye başlıyor. Daha sonrasında ise bu ağrı daha da çoğalarak, artık sizi acıdan bağırtacak hale getiriyor. Kramplar, kimi zaman birkaç saniye sürse bile bazı zamanlarda dakikalarca sürebiliyor. Krampı özetleyecek olursak, vücudunuzdaki kasların bir anda art arda kasılmasına kramp ismi veriliyor.

Peki neden kramp girer, sebepleri nelerdir?

kramp girmesi

Aslında en önemli konulardan bir tanesi ise, vücudumuza neden kramp giriyor konusu. Kramp, yukarıda da söylediğimiz gibi aslında bir kas spazmı olarak biliniyor. Örneğin, gün içinde normal rutininizden çok daha fazla yürüdünüz ve kaslarınız fazlasıyla yoruldu. Yürüyüş esnasında veya o günün sonunda, kaslarınız sürekli olarak kendisini kasmaya başlayacaktır. Bununla birlikte kasınız, kendisini kastıktan hemen sonra rahatlatmak yerine tekrardan bir kasma meydana geldiğinde kas spazmı yani kramp meydana geliyor.

Eğer bir sporcuysanız veya spor hayatı ile yeni tanışıyorsanız, kramp problemi ile sık sık karşılaşıyor olmalısınız. Çünkü, spor yapan bireylerde sürekli kaslarınızın büyümesi ve yorulmasından kaynaklı kas spazmları meydana gelebiliyor. Bu da, halk adında anlık krampların girmesine neden olur.

Sürekli kramp girmesi hangi hastaların belirtisi olabilir?

havuzda kramp girmesi

  • Vitamin eksikliği
  • Varis problemi
  • Kalsiyum ve magnezyum eksikliği
  • Tiroid hastalığı
  • Sürekli stres, heyecan ve sinir halinde olma
  • Hamilelik
  • Ergenlik
  • Diyabet
  • Böbrek hastalıkları
  • Gün içinde yapılan ani hareketler

Aslında oldukça basit gibi görünen kramp, arkasında birçok nedeni saklıyor. Vücudunuza anlık olarak kramp girdikten sonra, “anlık bir şeydir, geçti gitti” diye düşünmeyin. Eğer vücudunuzda sık sık kramp girmesi gibi büyük bir problem meydana geliyorsa, en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurarak kontrol ettirmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü kramp arkasında vitamin eksikliği gibi nedenleri yatırabiliyor. Bununla birlikte, yeni başlayan bir Tiroid hastalığı ile karşı karşıya olabilirsiniz veya böbreklerinizde de problem meydana çıkıyor olabilir. Böbrek rahatsızlığı veya diyabet gibi rahatsızlıklar, gerekli önlemler alınmadığında geri dönüşü olmayan yollara sürüklenmenize neden olacaktır.

Kadınlarda sık sık kramp girmesi, hamileliğe de bir işaret olabilir. Elbette, bununla birlikte varis problemlerini de yaşıyor olabilirsiniz. Ergenlik çağındaki bireylerde ise, ergenlik döneminin büyüme çağı olması dolayısıyla, sürekli olarak dengesiz beslenmeniz, vücuttaki kilonuzu koruyamamanız, düzensiz yaşam biçiminiz kramplara neden olabiliyor. Bu tarz durumlarda, sürekli olarak egzersiz yaparak vücudunuzu daha fazla hareket ettirmeye çalışabilirsiniz.

Kramp nasıl geçer?

kramp ağrısı

  • Vücudunuzda kramp giren bölgeyi sık sık ovalayın
  • Eğer o an sağlayabiliyorsanız, krampın girdiği bölgeye sıcak temas uygulayın
  • Eğer kramp 1 dakikadan fazla sürüyorsa, size zarar vermeyecek düzeyde bir kas gevşetici takviyesi alın
  • Kramp giren bölgeyi hareket ettirmeye, normal yaşantınızda olduğu gibi kullanmaya çalışın

Anlık kramp girdiğinde, yukarıdaki egzersizleri yaparak kramptan kolayca kurtulabilirsiniz. Lakin, bazı anlarda vücudumuza giren kramptan basit egzersizler ile kurtulamayabiliyoruz. Bu tarz durumlarda ise kas gevşetirici takviyeler devriyeye giriyor. Eğer vücudunuzda sık sık kramp girmesi meydana geliyorsa, en kısa sürede bir doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü basit bir kramp girmesi diye düşündüğünüz durum, bir önceki başlıkta listelediğimiz önemli hastalıkların habercisi olabilir. Bu da ileride sizler için geri dönülemez sonuçlar yaratabilir.

Anlık gelen kramp girmesinin en hızlı çözümü, kramp giren bölgeyi ovalamak ve o bölgeyi hareket ettirmektir. Yani, spazma uğrayan kas hareket ettikçe gevşemeye başlayacaktır ve bu da kramp ağrısından kurtulmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle, vücudunuza kramp girdiğinde panik yapmak yerine krampın girdiği bölgeyi elinizde ovalayın. Eğer bu çözüm olmuyorsa, sıcak bir temas uygulayarak kasın tekrardan gevşemesini sağlayın. Bu da çözüm olmadığı takdirde, kas gevşetici takviyesi alarak kramp ağrısından kurtulun.

Sonuç: Doktora gitmeyi ihmal etmeyin 

kramp girmesi

Sizler için kramp nedir, neden girer, nasıl geçer gibi soruları en ince detaylarına kadar yanıtladık. Yukarıda da sıklıkla bahsettiğimiz gibi, vücudunuza sıklıkla kramp giriyorsa bir doktor yardımı almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Kramp ağrısını, günümüze kadar mutlaka yaşamışsınızdır. Özellikle uzun aralıklarla gelen kramp ağrısı, o esnada canımızı fazlasıyla yaktığı için panik yapmamıza neden oluyor. Bu da belki de oldukça hızlı çözebileceğimiz bir kramp probleminin uzayarak, daha fazla canımızı yakmasına neden oluyor. Bu nedenle vücudunuza kramp girdiğinde, her ne kadar zor olsa bile soğuk kanlı olmanızı tavsiye ediyoruz.

Daha önce de söylediğimiz gibi, eğer gün içinde normal rutininizden fazla tempo yaptıysanız veya spora yeni başladıysanız, sık sık kramp ağrıları ile karşı karşıya kalacaksınız. Bu dönemlerde ise yukarıdaki yöntemlerimizi kullanarak, anlık kramp ağrılarından kurtulabilirsiniz. 

4
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
0
0
0
0