Kuzey Kutbu'nun En Kalın Buzu Hızla Eriyor

24
6
4
1
0
Dünyanın gitgide ısınmaya devam etmesi, iklim değişikliğini beraberinde getiriyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre, Kuzey Buz Denizi'nde yer alan en kalın buz kütlesi, Kuzey Kutup bölgesindeki diğer buzlardan 2 kat daha hızlı eriyor.

Dünyayı etkisi altına almaya başlayan iklim değişikliği, buzullardaki erimelerle bir kez daha kendini gösteriyor. Yeni bir araştırmaya göre, Kuzey Buz Denizi'nin en eski ve en kalın buzu, diğerlerinden 2 kat daha hızlı bir şekilde eriyor.

AGU'nun Geophysical Research Letters dergisinde yayınlanan yeni çalışması, Grönland'ın kuzeyindeki Kuzey Buz Denizi'nde yer alan buzun, düşünülenden daha hareketli olduğunu ortaya koyuyor. Okyanus akıntıları ve atmosferik rüzgarların buzu, Kuzey Kutbu’nun diğer bölgelerine taşıdığı düşünülüyor. Sonuç olarak, bölgedeki buz kütlesi, Kuzey Kutbu’nda bulunan diğer buzlara göre 2 kat daha hızlı düşüyor.

deniz buzu erime

İklim modellemeleri, Kuzey Kutbu'nda yazların yakında buzsuz geçeceğini ve 2030'da Kuzey Buz Denizi'ni 1 milyon kilometrekareden daha az buzun örteceğini öngörüyor. Kuzey Kutbu'nun ısınması, yeni deniz buzlarının oluşmasına yol açan bir ortam yarattı. Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezine göre Kuzey Kutbu'nu kaplayan buzların çoğu yalnızca 1 ila 4 yaşında. İnce olan yeni buzlar, gelecek yaz mevsimlerinde erimeye devam edecek ve Kanada'nın Kuzey Kutup Bölgesi'nden Grönland'ın kuzey kıyılarına kadar uzanan, yalnızca 2.000 kilometrelik bir yay boyunca buzul bölgesi kalacak.

Uzmanların Last Ice Area (Son Buz Bölgesi) adını verdiği bölgedeki deniz buzu, 5 yaşından büyük ve 4 metre kalınlığında ölçüldü. Yeni araştırma, son buz bölgesinin buz kalınlığının yıldan yıla 1,2 metre dalgalandığını, iki alt bölgeyi kapsayan dinamik bir yer olduğunu gösteriyor. Çalışmalara göre buz her 10 yılda 0,4 metre inceliyor ve 1970'lerin sonlarından bu yana 1,5 metre kayıp yaşadı.

kuzey buz denizi erime

Son Buz Bölgesi, hayatta kalmak için deniz buzuna ihtiyaç duyan vahşi yaşama ev sahipliği yapıyor ve canlıların ısınan dünyada geri çekilebilecekleri en son yer. Çalışmanın yazarlarına göre bölgedeki değişimi anlamak, deniz buzuna ihtiyaç duyan vahşi yaşama sığınak sağlamak için hangi noktaların en uygun olduğunu belirlememize yardımcı olabilir. Durumun ciddiyetini anlayabilmek adına, Kuzey buzullarının yıllar içindeki değişimini gösteren videoyu izleyebilirsiniz:

Kaynak : https://phys.org/news/2019-11-arctic-ice-refuge.html
24
6
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
24
6
4
1
0