Leonardo Da Vinci Çiziminin Arkasındaki Müthiş Fizik Buluşu!

0
0
0
0
0
Dünyaca ünlü resim olan Mona Lisa portresinin sahibi Leonardo Da Vinci'nin yeteneklerinin yalnızca resimle sınırlı olmadığının kanıtlandığı yeni bir bilgi daha ortaya çıktı.

Leonardo Da Vinci’yi birçoğumuz yalnızca ‘bir ressam’ olarak biliriz. Fakat ünlü ressam ayrıca döneminin en önemli filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı ve yazarıdır da. Bütün bu unvanlar yetmiyormuş gibi Da Vinci'nin minik not defterinde basit olduğu zannedilen bazı karalamaların, aslında sürtünme kuvvetinin yasaları olduğu ortaya çıktı.

Victoria and Albert Museum’da (Viktorya ve Albert Müzesi) sergilenen ve müzenin 1920’li yıllardaki direktörü tarafından ‘sıradan notlar’ olarak tabir edilen bu çizimleri araştıran Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Ian Hutchings, çizimleri dikkatle inceledikten sonra kırmızı renkteki çizimlerin sürtünme kuvvetiyle alakalı olabileceğini keşfetti. Bu çizimler, sürtünme yasasıyla ilgili yazılmış en eski yazılı kayıt olma özelliğini taşıyor.

Da Vinci’nin çalışmalarını inceleyen Prof. Ian Hutchings, ressamın sürtünme kuvvetinin yüzeyler arasındaki yükle arasında doğru orantılı ve iki yüzey arasındaki görülen alandan bağımsız olduğunu bildiğini söylüyor. Sürtünme kuvvetiyle ilgili en eski bilginin bundan 300 yıl önce yaşamış Fransız bilim insanı Guillaume Amontons’a ait olduğunu söyleyen Prof. Ian Hutchings, artık bu alanda söz sahibi olan kişinin Leonardo Da Vinci olduğunu belirtiyor.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0