Makine Öğrenmesi Modeline Göre Koronavirüsün Bulaşıcılığı Artıyor

20
5
1
0
0
Michigan State Üniversitesi tarafından geliştirilen bir makine öğrenmesi modeline göre SARS-CoV-2 geninde gerçekleşen mutasyonlar, virüsü daha bulaşıcı hale getiriyor.

Koronavirüs pandemisinin başlamasının ardından her alanda bilim insanları salgınla mücadele için faydalı olabilecek çalışmalar yapmaya başladı. Bu çalışmalardan biri de Michigan State Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve makine öğrenmesi kullanılan çalışmada virüsün bulaşıcılığı incelendi.

Üniversitede Matematik ve Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Bölümü’nden profesör Guowei Wei tarafından geliştirilen model, 20 binden fazla SARS-CoV-2 virüs örneğini inceledi. Araştırmacılar bu çalışmalarda virüsün bulaşıcılığını etkileyen proteinin gösterdiği değişimlere odaklandı.

6 virüsten 5’i daha bulaşıcı hale geldi

covid-19

Araştırmacıların elde ettiği bulgulara göre virüsün bilinen 6 alt türünden 5’i daha bulaşıcı hale geldi. Pek çok virüs için mutasyonların çoğu en nihayetinde zararsızdır ve hastalar için risk oluşturmaz. Hatta bazı mutasyonlar virüsün etkisini azaltır. Ne var ki bazı mutasyonlar ise çok zararlı olabilir.

Wei ve ekibi, Ocak ayında hastalığın açıklanan resmi virüs modeli ile elde ettikleri örnekleri karşılaştırdı. Aylar boyunca bu yapılardaki değişimleri takip eden araştırmacılar, böylece değişimleri gerçekleştiği anda belirlemeyi başardı.

Wei, SARS-CoV-2’nin bulaşıcılığı hakkında bilgi sahibi olmanın engelleyici önlemler almak ve küresel ekonomiyi yeniden işler hale getirmek için büyük önem taşıdığını belirtti. Araştırmacı bu mutasyonların Covid-19’un yayılımı, belirlenmesi, engellenmesi ve tedavisi için önemli sonuçları olduğunu da söyledi.

Mutasyonları makine öğrenmesi ile buldular

makine öğrenmesi

Wei ve ekibi, mutasyonların tespiti için makine öğrenmesinden yardım aldı. Kullanılan nöral ağ, 8,000 farklı protein etkileşimini analiz ederek, şu andaki bilinen mutasyonların bağlanma proteinlerindeki değişimleri inceledi. Sonuçlara göre 6 alt türden 5’i daha daha bulaşıcı hale geldi.

Virüsün gelecekteki potansiyel değişimi de oldukça korkutucu olma potansiyeli taşıyor. Araştırmacılara göre gelecekte virüsün geçirebileceği 3686 mutasyon daha bulunuyor. Hastalığın bulaşıcılığı arttıkça bizlerin de önlemlere daha çok dikkat etmesi gerekiyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2020-08-machine-learning-sars-cov-infectious.html
20
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
5
1
0
0