Keşfedilen Yeni Bir Malzeme, Mevcut Kask Yapısını Tamamıyla Değiştirebilir

15
1
1
0
0
Bilim insanları, yeni bir malzeme keşfettiler. Keşfedilen yeni malzeme, köpük kaskların emdiği enerjiden yüzde 27 daha fazla enerji emerek, daha iyi bir güvenlik sağlıyor.

Standart bir bisiklet kaskında, soğutucular ve eski paketlerde kullanılan polistiren köpük kullanılır. Bu şekilde yapılan bisiklet kaskları, herhangi kaza anında kafa travmasını engellemeye yarar. Ancak mevcut polistiren malzeme, kask teknolojisinde kullanılacak en iyi malzeme değildir. Yeni bulunan bulunan bir malzeme, polistiren köpüğe göre daha iyi bir koruma sağlıyor.

Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi, HRL Laboratuvarları ve ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarı’ndan araştırmacıların ortak çalışması ile geliştirilen “mikro örgü” malzeme, yapısı sayesinde şokları daha iyi emebiliyor.

mikro örgü

Mikro örgü malzeme ile ilgili makale, Matter dergisinde yayınlandı. Yayınlanan makaleye göre mikro örgü malzeme, tekrarlanan darbelerde de işe yarıyor. Mikro köpük malzeme, kasklarda geleneksel olarak kullanılan polistirene göre yüzde 27 daha fazla enerji emebilir. Tekrarlanan darbelerde ise mikro köpük malzeme, polistirene göre yüzde 48 daha fazla enerji emebilir hale geliyor. 

Mikro köpük yapı, içinden havanın geçebileceği açık bir şekilde tasarlandı. Malzeme, UV ışının bir sıvı içine yansıtılması ile yapılıyor. Bu yansıtma, birbirine bağlı yapıların katılaşmasını sağlıyor. Malzemenin yapımındaki işlem, başka alanlarda kullanılacak malzeme için düzenlenebilir halde. 

mikro örgü malzeme

Araştırmacılar, geliştirilen yeni malzemenin, piyasadaki benzer malzemelerde yüzde 14 daha fazla enerji emebildiğini açıkladılar. Bilim insanları, geliştirilen yeni malzeme ile bisiklet, Amerikan futbolu, motosiklet ve beyzbol kasklarının yapısının değişebileceğini düşünüyorlar.

Geliştirilen mikro örgü malzeme için patent alındı. Daha güvenli kasklar için malzemenin kullanılması adına çalışmalar devam ediyor. Ancak araştırmacılar, bu malzemeyle bile olsa kaskların sonsuz güvenle korumadıklarını söylüyorlar. Yinede mikro örgü malzeme ile yapılacak kasklar kullanıcılara daha iyi bir güvenlik sağlayacaktır. 

Kaynak : https://www.fastcompany.com/90436626/could-this-extra-squishy-new-material-mean-safer-bike-helmets
15
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
1
1
0
0