Mikroçip Üreticisi TSMC, Gelecek Nesil Telefonların Çok Daha Güçlü Olacağına İnanıyor

16
4
4
2
2
Apple ve Huawei gibi dev şirketler için mikroçip üreten TSMC Şirketi, gelişen mikroçip teknolojisiyle birlikte gelecek nesil cihazların günümüzdekilerden çok daha güçlü olacağına inanıyor.

Intel'in kurucusu Gordon Moore tarafından 1960'larda ortaya atılan bir gözleme dayanan Moore Yasası, entegre bir devre içindeki transistörlerin sayısının her yıl iki katına çıkacağı görüşüne dayanır. Başlangıçta, “Moore Yasası", her yıl transistör sayısının iki katına çıkması fikrine dayanıyordu. Ancak günümüzde durumlar biraz daha karışık.

2019 yılında Samsung ve TSMC gibi dev şirketler 7 nm’lik yongalar üretibiliyorlar ve gelecek yıllar için 5 nm’lik çipler üzerinde çalışıyorlar. Hatta Samsung, geçtiğimiz günlerde, 2022 yılına kadar 3nm’lik yonga setlerini çıkaracağını açıklamıştı. Bu da Moore Yasası’nın ne kadar daha geçerli kalabileceği konusunda soruları ortaya çıkarıyor.

Mikroçip

Yapısı gereği bir mikroçipin içine ne kadar transistör sığdırılırsa çip, o kadar güçlü olur. Örneğin, 2010 model iPhone 4 ve orijinal iPad’lerde kullanılan Apple A4 SoC, 45nm çipler kullanılarak üretildi. 2018 model iPhone’larda ise şirket 7nm’lik çiplerini cihazlarında kullandı. Kısa sürede gelişen çip teknolojisiyle birlikte gelecek model iPhone’lar, 5nm çip ve milimetre kare başına 171.3 milyon transistöre sahip olabilecek. Peki ama Moore Yasası’nın geçerliliğine ne olacak? Bu sorunun cevabına bakmadan önce Moore Yasası'nın ne olduğuna kısaca göz atalım.

Moore Yasası Nedir?

Moore Yasası

Basitçe anlatmak gerekirse Moore Yasasına göre her 18 ayda bir, tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısı iki katına çıkarken, üretim maliyetleri aynı kalır, hatta düşme eğilimi gösterir. İsmini Intel’in kurucularından olan Gordon Moore’den alan bu yasa çip piyasalarında her zaman tartışılmıştır.

Moore Yasası Günümüzde Geçerliliğini Koruyor mu?

TSMC

Apple, Huawei gibi dev şirketler için mikroçip üreten TSMC Şirketi’nin Küresel Pazarlama Şefi Godfrey Cheng, geçtiğimiz hafta Moore Yasası’nın geleceği hakkında bir yazı yazdı. Cheng’e göre TSMC, gelecek yıllarda da mikroçiplerinin boyutunu küçültebilecek ve çiplerin içine daha çok transistör sığdırabilecek. Cheng, şirketin bu inovasyonu uzun yıllar boyunca daha çok devam ettirebileceğine inanıyor. Yani Moore Yasası’nın, günümüzde geçerliliğini hala koruduğunu savunuyor.

Cheng, Moore Yasası temel olarak artan yoğunluğa dayandığından, daha fazla transistörü entegre devrelere sıkıştırmak için yapılabilecek çeşitli şeyler olduğunu belirtiyor. Bunun bir yolu olarak da çipin mahfazası için gelişmiş ambalajlamaların kullanılması olduğunu söylüyor. Cheng’e göre diğer bir yol ise, silikondan ve iki boyutlu malzemelerden uzaklaşmaktır. Yani TSMC, gelecekte transistörleri yan yana yerleştirmek yerine üst üste yığabilir.

Önümüzdeki hafta TSMC şirketi, çipler hakkında bir sempozyum düzenleyecek. TSMC şirket yetkilisi Dr. Philip Wong, bu sempozyumda gelecek nesil mikroçipler ve cihazlar hakkında konuşmalar yapacak.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/TSMC-plans-to-keep-Moores-Law-alive_id118282
16
4
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
16
4
4
2
2