Milli İmkanlarla Üretilen 5G Sistemlerin Demoları Tanıtıldı

37
7
2
2
1
Havelsan, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda milli imkanlarla üretilen 5G ekipmanların demolarını tanıttı.

Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nde bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda önemli açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, haberleşme sektöründe kullanılan donanım ve yazılım gibi yüksek katma değerli ürünlerin yerli ve milli imkanlarla temin edilmesi için çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

4.5G yetkilendirmesi kapsamında mobil işletmecilerin yılda yaklaşık 1,5 milyar TL değerinde donanım ve yazılım yatırımı yaptığını açıklayan Bakan Yardımcısı, “Bunun en az yüzde 45'inin yerli ürünlerden temin edilmesi gerektiğini dikkate aldığımızda, pastadan ayrılan bu payın yerli üreticilerimiz tarafından iyi değerlendirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Hedef, 5G teknolojisine yerli ve imkanlarla geçiş yapmak

5g ekipman

Sayan, 4.5G teknolojisinde yerine getirilen yükümlülüklerin yalnızca bir başlangıç olduğunu dile getirirken, asıl hedefin 5G teknolojisine geçiş yapan ilk ülkelerden biri olmak ve 5G şebeke ekipmanlarının önemli bir kısmını yerli kaynaklarla üretmek olduğunu belirtti ve şu şekilde konuştu;

“Son dönemlerde 5G'ye giden yolda ülkemizde önemli çalışmalar yürütülüyor. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin (HTK) yürütmekte olduğu ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile 5G teknolojisine özel kritik şebeke donanım ve yazılımları geliştiriliyor.”

Mart 2020'de radyolink ekipmanları testlere hazır olacak

5g ekipman

Bakan Yardımcısı, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında geliştirilen radyolink ekipmanlarının tasarımının 2020’nin mart ayı itibarıyla tamamlanacağını ve test edilebilecek duruma geleceğini söylerken, haziran ayında ise şebekelerde kullanılabilecek duruma geleceğini dile getirdi. HTK tarafından yürütülen 5G projesine ULAK AŞ'nin de dahil olduğunu hatırlatan Sayan, dünya devlerinin ekosistemlerini tek bir şirket üzerine inşa ettiklerini belirtirken şu şekilde konuştu;

“Bizim farklı markalarla hareket etmemiz imkansıza yakın. Bu nedenle yaptığımız bütün çalışmalara devam ederken bir taraftan da markalaşma çok önemli. Günümüzde, başını Çin ve ABD'nin çektiği 5G ve Ötesi teknolojilere yönelik dünyada bir teknoloji savaşı var. Bu savaşın farkında olarak biz de gereken tedbirleri almalı ve üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirebilmek için kamu, özel sektör, 3 büyük operatörümüz, HTK ve ULAK olarak üzerimize düşenleri hep birlikte yapmalıyız.”

Milli 5G ekipmanlarının demoları gösterildi

5g ekipman

“Buradaki temel hedef, 5G'nin ticari olarak ülkemizde sunulmaya başlamadan önce halihazırda yabancı tedarikçilerin ürünleri kullanılarak yapılan 5G denemelerine benzer uygulamaları, yerli ve milli ürünlerle yapabilmek.” şeklinde konuşan Sayan, 5G altyapısının kurulmasıyla ilgili ilk test sahasının İstanbul Havalimanı olacağını, daha sonrasında ise test sahalarının ise İstanbul ve Ankara'daki 5G vadileri olacağını belirtti.

Gerçekleştirilen toplantıda konuşmaların hemen ardından Havelsan tarafından milli imkanlarla geliştirilen "Görev Kritik Video Group Call&Video Push", "Çekirdek Şebeke NSSF&NEF", "NFVI Telco Bulut Platformu" ve İ2İ tarafından geliştirilen "5G BBU" ürünlerinin demoları gösterildi. Milli imkanlarla üretilen bu ürünler, kritik görevlerde koordinasyonu artırmayı, acil durumlarda belli kullanıcılara daha fazla kullanım kapasitesi vermeyi, nesnelerin interneti teknolojilerinin 5G'ye entegre edilmesini ve 5G için geliştirilen ürünlere altyapı oluşturmaya imkan sağlamayı hedefliyor.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/yerli-ve-milli-5g-sistemlerinin-demolari-tanitildi,Bm5Gk3nzNkSTFMvwVuLziQ
37
7
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
37
7
2
2
1