‘NASA’da Göreve Başladım’ Diyerek Binlerce Tebrik Mesajı Alan Twitter Hesabı Sahte Çıktı

167
17
7
4
3
Geçtiğimiz günlerde Twitter’da Prof. Emel Doğan adlı hesaptan atılan "NASA’da göreve başladım" şeklinde bir tweet, binlerce kişi tarafından beğenilmiş ve paylaşılmıştı. Prof. Emel Doğan hesabı NASA tweeti sonrası 55 bin takipçiye ulaşırken, tweetin ve hesabın sahte olduğu ortaya çıktı.

Sosyal medya hayatımıza girdiği günden bu yana bilgi kirliliği de aynı hızla yaygınlaştı. Özellikle koronavirüs salgını gibi bütün toplumu ilgilendiren konularda yayınlanan aslı astarı olmayan bilgiler, geniş kitleleri peşinden sürükleyebiliyor.

Geçtiğimiz günlerde bir Türk bilim insanına ait olduğu iddia edilen Prof. Emel Doğan kullanıcı isimli bir Twitter hesabından, benzer şekilde oldukça yanıltıcı bir tweet atıldı. Göğsümüzü kabartan bir yalan bilgi içeren bu tweet, kısa sürede binlerce kişiden etkileşim aldı.

NASA tweet

Prof. Emel Doğan adlı Twitter adresinden “Müjde! Bilmeyen tüm dostlarıma: Aylar önce başvurduğum ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) bir Türk olarak göreve başladım. Tebrik mesajlarınız için teşekkür ederim. Umarım bir ‘Survivor’ kadar değer görürüz, ne diyelim?” Şeklinde bi tweet atıldı. 

Ülkemizden bir bilim insanın önemli bir başarı kazandığını düşünen binlerce sosyal medya kullanıcısı, Prof. Emel Doğan hesabından atılan bu tweete büyük bir ilgi gösterdi. Tweetin gördüğü ilgi, hesabın takipçi sayısının da hızlı  bir şekilde yükselmesine neden oldu. NASA tweeti sonrasında Prof. Emel Doğan hesabının takipçi sayısı bir anda 55 bine ulaştı. 

Prof. Emel Doğan hesabından atılan tweeti haberleştiren Milliyet gazetesinden Ali Eyüboğlu, binlerce kişi tarafından paylaşılan tweetinin ülkemizin başarılı bilim insanları tarafından da paylaşıldığını öne sürdü. 

NASA'da görevli Türk bilim insanı: Her NASA'lı tweete atlamayınız

NASA tweet

Tweetin popülerleşmesinin ardından Prof. Emel Doğan’ı merak eden kişiler, ünlü bilim insanını(!) araştırmaya başladılar. Yapılan kısa bir araştırma sonrasında Prof. Emel Doğan hesabında kullanılan fotoğrafın gerçekten de bir NASA çalışanına ait olduğu ancak fotoğraftaki kişinin Emel Doğan değil Caroline Beghein olduğu anlaşıldı. 

Gerçekten de NASA’da görevli olan Türk bilim insanı Dr. Umut Yıldız, konuyla ilgili olarak Twitter üzerinde bir açıklama yaparak “NASA’ya kabul edildim” şeklindeki her bilgiye inanılmaması gerektiğini söyledi ve birinin gerçekten NASA’da çalıştığını kontrol etmek için people.nasa.gov adresinde kişinin adının aratılması gerektiğini, aktif NASA e-posta adresine sahip olanların NASA çalışanı olduğunu açıkladı. 

NASA'da görevli Dr. Umut Yıldız'ın 'Sahte NASA Tweetiyle' ilgili açıklaması:

NASA tweet

Kaynak : https://www.milliyet.com.tr/cadde/galeri/twitter-sahtekarlari-6247585/3
167
17
7
4
3
Emoji İle Tepki Ver
167
17
7
4
3