NASA'nın 4 Yıl Süren 'Uzay Evleri' Yarışmasında Kazanan Belli Oldu

16
9
3
3
0
NASA tarafından 2015 yılında başlatılan ve 4 yıllık sürenin sonunda kazanın ilan edildiği uzay evleri yarışması son buldu. Yarışmanın kazananı MARSHA projesiyle AI SpaceFactory oldu.

NASA, Mars'a taşınma düşüncesini fazlasıyla ciddiye alıyor. Yapılan çalışmalar ve bilimsel keşifler sayesinde Mars ile ilgili yeni bilgiler ediniyoruz. Elbette bölgenin Dünya gibi olmadığını herkes kabul ediyor ancak insanoğlu bir şekilde Mars gezegeninde yaşamak için çözümler üretmeye çalışıyor. 2015 yılında NASA, Mars'ta yaşamın nasıl olabileceği konusunda bir yarışma başlatmıştı. Bu yarışmanın kapsamı, eğer bir gün Mars'a taşınırsak burada ne gibi yapılar kurabileceğimizdi. 4 yıl süren yarışmanın sonucunda geçtiğimiz ay, finale kalan 3 aday belirlenmişti. Şimdi ise yarışmanın kazananı belli oldu.

Yarışmayı AI SpaceFactory kazandı. MARSHA isimli yapı, yarışmada diğer rakiplerinin önüne geçerek birinciliği kazandı. MARSHA, çevresinde pencereler bulunan çok katlı bir yapı. Bu yapının her katı ayrı ayrı dizayn edildi ve hem yaşam alanı hem de çalışma alanı olarak kullanılabiliyor. İşte AI SpaceFactory tarafından tasarlanan MARSHA;

MARSHA, sabit bir zemin üzerine inşa ediliyor ve burada kalıcı oluyor. Sıcaklıktan kaynaklanan genleşme ve büzülmelerin önlenebilmesi için bir iç bir de dış kısmında iki katmanı bulunuyor. 4 kattan oluşan yapı, binayı çepeçevre saran bir merdiven yardımıyla katlar arası ulaşımı sağlıyor. Yapının her katında pencereler bulunuyor ve aynı şekilde çatısında da pencere mevcut. Ancak çatı kısmı bu pencereyle birlikte, büyük bir de su deposu içeriyor. Yapının içerisinde mutfak, laboratuvar, rekreasyon alanı ve 4 kişi için dizayn edilmiş odalar bulunuyor. MARSHA'nın kat yapılarını inceleyecek olursak;

  1. Giriş katında insanların dışarı çıkmaları için gerekli olan hazırlıkların yapıldığı bir bölüm bulunuyor. Böylelikle dışarı çıkarken kullanılması gereken ekipmanlar burada kalıyor.
  2. İkinci katta mutfak ve laboratuvar bulunuyor.
  3. Üçüncü kata geldiğimizde ise odalar, tuvaletler ve bahçe bulunuyor.
  4. Dördüncü katta da bu yapının içinde yaşayan insanların egzersiz yapması ve vakit geçirmesi için tasarlanmış olan alanlar bulunuyor.

Elbette MARSHA'nın birinci olması o kadar kolay bir süreç değildi. NASA'nın belki de en önemli kriterlerinden bir tanesi oluşturulacak olan yapının insana ihtiyaç duymamasaydı. AI SpaceFactory bunu başararak, tamamen otomatik bir şekilde MARSHA'yı üretti. Devasa boyutlarda bir 3 boyutlu yazıcının kullanıldığı süreç 30 saat sürdü ve neredeyse insan gücünden hiç yararlanılmadı. Yapının 3'te 1 ölçekli hali tamamlandıktan sonra NASA tarafından bazı testler uygulandı. Yüksek basınç, darbe ve duman testlerinden geçirildikten sonra bile sağlamlığını korumayı sürdürdü. Tüm bu çalışmaların sonucunda 500 bin dolarlık (yaklaşık 3 milyon TL) ödülün sahibi oldu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ekip, dünyadaki mimari yapıların insanlar için önemine vurgu yaparak bu durumun Mars'ta çok daha büyük bir öneme sahip olduğunu çünkü Mars'ta karşılaşabileceğimiz tehditlere karşı korunmamızın ancak bu yapılarla olacağını ifade etti.

2030 yılının ortalarına doğru Mars'a insan göndermeyi planlayan NASA, bu yarışma ile en önemli sorunlardan birisi olacak olan barınma ihtiyacını çözmeyi başarmış gibi görünüyor.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/nasa-unveils-3d-printed-mars-15620398
16
9
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
16
9
3
3
0