Normalden 800 Bin Kat Fazla Radyasyon Yayan Bir Denizaltı Bulundu

52
23
7
6
1
Normalden 800 Bin Kat Fazla Radyasyon Yayan Bir Denizaltı Bulundu
Norveç Denizi'nde 30 yıl önce batan bir denizaltından korkunç miktarda radyasyon yayıldığı keşfedildi. Norveç Denizi'nde karşılaşılan radyasyon oranlarının 800 bin katına kadar çıkan salınımın deniz yaşamı ve insanlara karşı bir tehdit oluşturmadığı belirtilse de araştırmanın bulguları araştırmacıları şaşkına çevirdi.

Bir araştırma ekibi, robot bir denizaltını kullanarak 30 yıl önce Norveç denizinde batan nükleer bir denizaltını keşfetti. Radyasyonun izini takip ederek nükleer denizaltına ulaşan ekip, son derece yüksek seviyede radyasyon yayan denizaltının insan ya da deniz yaşamını tehdit etmediğini belirtti.

7 Nisan 1989 yılında, 380 metre derinlikte denizaltının kıç tarafında bir yangın çıktı. Komsomolets isimli Sovyet denizaltının kaptanı aracı yüzeye çıkarmayı başarsa da denizaltı beş saat sonra battı. Denizaltında bulunan 42 kişi hayatını kaybetti ve olay tarihe Komsomolets faciası olarak geçti.

120 metre uzunluğundaki nükleer denizaltı, Norveç'in 320 kilometre açığında, Norveç Denizi'nin 1.700 metre derinliğinde yatıyor. Norveç'in Deniz Araştırmaları Merkezi'nin (IMR) raporuna göre denizaltından radyasyon yayılıyor ve yayılan bu radyasyonun, normal bir sızıntıdan 800 bin kat daha çok olduğu biliniyor.

Düzenli aralıklarla Komsomolets isimli denizaltı kontrol ediliyor olsa da bu hafta sona eren araştırma, korkunç seviyelerde radyasyonun varlığı keşfedildi. Norveç Denizi'nde tespit edilen seviyelerden 800 bin kat daha büyük olan bu radyasyon fazla derin bir alanda yayıldığı için deniz hayatını fazlasıyla tehlikeye atmasa da o bölgedeki deniz ürünlerinin tüketilmesinin tehlikeli olma ihtimalinin bulunduğu bildirildi.

Araştırmacılar, denizaltının etrafındaki deniz suyundan, tortulardan ve küçük organizmalardan numuneler toplayarak laboratuvarda bu numuneleri inceledi. Şu an için sonuçlar açıklanmadığı için araştırmanın bu bulgularının nihai olarak alınmaması gerektiği belirtildi.

Kaynak : https://gizmodo.com/a-sunken-cold-war-nuclear-sub-is-leaking-radiation-at-l-1836285594
52
23
7
6
1
Emoji İle Tepki Ver
52
23
7
6
1