ODTÜ AVION, Teknofest Macerasının Ardından Ar-Ge Çalışmalarına Başladı

11
5
1
1
0
Uluslararası İHA, Sağlıkta Yapay Zekâ ve Ulaşımda Yapay Zekâ yarışmalarında rekabet ederek Teknofest’e adını altın harflerle yazdıran ODTÜ AVION, 2023 yılında tamamlamayı hedefledikleri AR-GE projeleri için çalışmalara başladı.

ODTÜ öğrencilerinden oluşan Ar-Ge takımı AVION, 2021 yılının Ekim ayında kuruldukları tarihten beri sürekli olarak uzay-havacılık, yazılım ve yapay zekâ gibi alt alanlarda çalışmalar yürütmektedir. 2022 Teknofest’e de katılan takım, pek çok alanda başarılara imza atmışlardı.

Ürettikleri projeleri hayata geçiren AVION, toplumun kendi sorunlarıyla yakın ilişkide olup yine toplumun huzuruna sunulmasını amaçlıyor. Ekip Teknofest’teki başarılarının ardından yeni Ar-Ge çalışmaları için kolları sıvadı bile.

Toplumun eksiklerini tespit edip çözüme kavuşturmayı hedefliyorlar

 AVION takımı, çalıştığı alanlarda tespit ettiği eksikleri toplum faydasını gözeterek kapatmayı hedefliyor. Bu bağlamda üyelerin tespit ettiği eksikler ve öne sürdükleri fikirler takımdaki güçlü iletişim ortamıyla taçlandırılıp ortaya çıkan nihai ürün her anlamda faydalı ve sürdürülebilir niteliğe sahip. Bütün bunlar hayata geçirilirken gözetilen en önemli faktör ise paylaşımcılık. Ülkemizde bu alanlarda çalışmalar sürdüren pek çok ortamda ‘bilgi muhafaza etme’ eğilimini tespit eden takım üyeleri, yola çıkarken aldığı karar olan paylaşımcı ortamı korumak istiyor. Hem kendi yaşıtlarının hem de kendinden sonra gelecek olan kuşakların bilgiye erişimini kolaylaştırmak için sosyal medyada kaynak oluşturma çalışmalarına devam eden ekip, internette bulunması kimi zaman zor olabilen ‘pratik’ bilgiler çeşitli mecralarda paylaşıp yalnızca takımın kendisine değil, içinde bulunduğu ekosistemin tüm üyelerine de katkı sağlamayı amaçlıyor.

Temel anlamda uzay havacılık ve yazılım alanlarında çalışan AVION takımı, edindiği tecrübeleri birçok alanda kullanıyor. Kurulduğu dönemden bu yana “Akciğer BT görüntülerinden Covid-19 tespiti”, “Havadan çekilmiş görüntülerle trafikte obje tespiti” gibi dünyanın gündeminde yer edinmiş konularda başarılı projeleri hayata geçiren yapay zekâ takımı, buna ek olarak savaş uçaklarında kullanılabilecek “Havadan çekilmiş görüntülerde uçak tipi ve konumu tespiti” çalışmalarını sürdürüyor. Yapay zekâ takım üyelerinin bu çalışmalarını hayata geçirmede önemli bir rol oynayan İHA takımı ise yapılan çalışmaların reel hayattaki testleri için optimum şartları sağlamayı hedefliyor. Bu bağlamda yapılan çalışmalar arasında en önemlisi Mistral-1 aracının inşası. Modüler yapısı ve stabilitesi ile savunma sanayii ve diğer alanlarda kendine birçok kullanım alanı bulabilecek olan bu hava aracı, Teknofest-2022 yarışmasında da boy göstermiş ve iki görevi de başarıyla tamamlayan takımlar arasında yerini almıştı.

Bu döneme kadar birçok alanda kritik araştırma-geliştirme çalışmalarını hayata geçiren AVION takımı, bundan sonraki dönemde de bu vizyonunu sürekli bir adım ileri taşımayı hedefliyor. Biz de Webtekno olarak kendilerine başarılar diliyoruz.

11
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
5
1
1
0