Güney Afrika’nın "Beyaz Elitleri" İçin Tasarlansa da Daha Sonra Suç Dünyasının Çöplüğüne Dönüşen Ponte Tower’ın İlginç Hikâyesi

8
2
1
0
0
Bu içerikte ilk olarak zengin elitler için tasarlanmışken daha sonra suçun ve umutsuzluğun merkezi hâline gelen Ponte Tower’ın çarpıcı hikâyesini inceleyeceğiz.

Ponte Tower (Ponte Kulesi),  Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde bulunan ve şehrin siluetinde belirgin bir yere sahip olan ikonik bir yapı.

1975 yılında tamamlanan ve beton silindir şeklinde inşa edilmiş olan bu yapı 173 metre yüksekliği ile Güney yarımkürenin en yüksek binası.

Peki Ponte Tower’ı bu kadar ilginç yapan şey ne?

Ponte Tower

1970'lerin başında mimar Rodney Grosskopff tarafından tasarlanan bu bina, aslında o yıllarda apartheid rejimi altında ırkçı bir politika ile yönetilen Güney Afrika’da beyaz azınlığın yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla inşa edildi.

İçi boş bir silindir şeklinde inşa edilen bu bina ilk açıldığında Johannesburg’un elit kesimi için popüler bir yer olsa da 1980’ler ve 1990’larda şehirdeki suç oranının artmasıyla adeta distopik bir yer hâline geldi.

O yıllarda bina uyuşturucu satıcıları, gangsterler ve hayat kadınları tarafından ele geçirildi ve suçun merkezi oldu.

Öyle ki silindir yapıdaki binanın içi, sürekli atılan çöpler sebebiyle dev bir çöp yığınına dönüştü.

ponte tower

Hatta insanların bu binanın ortasındaki boş kısma çöplerini atmakla kalmadığı, mafya tarafından öldürülen insanların cansız bedenlerinin de buraya atıldığı söyleniyor.

Bazı kaynaklarda binanın 4. katına kadar biriken bir çöp yığınından bahsediliyor.

2000’li yıllara gelindiğindeyse binanın sahibi Kempston Group tarafından başlatılan rehabilitasyon çalışmalarıyla Ponte Tower restore edildi ve kullanıma açıldı.

Günümüzde hâlâ daha kullanılmakta olan bu bina, Johannesburg’un yeniden doğuşunun bir sembolü olarak kabul ediliyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

8
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
2
1
0
0