Telefonla Çektiğiniz Fotoğrafları Çok Daha İyi Hale Getiren RAW Nedir?

52
8
4
3
3
Akıllı telefonların kamerasıyla çekilen fotoğrafları çok daha iyi bir hale getirmenizi sağlayacak RAW uzantılı dosyaların ne olduğunu, nasıl düzenlenebildiğini paylaşıyoruz.

Son birkaç yıldır akıllı telefonların kamera performansları, profesyonel makinelerle yarışabilecek potansiyele eriştiler. Kullanıcılar yeni bir akıllı telefon almadan önce kamera performansını deneyimliyorlar ve kamera performansı, bir akıllı telefonun tercih nedenleri arasında bulunuyor.

Akıllı telefonlarda çekilen fotoğraflar genelde JPEG dosyaları olarak kaydediliyorlar. Bu dosya biçimi, çektiğiniz bir fotoğrafı sıkıştırarak hem depolama alanından kazanç sağlar hem de üzerinde oynama yapabilmek için idealdir. Ancak bu haberimizin konusu olan RAW biçimindeki fotoğraf dosyaları, çektiğiniz fotoğrafları çok daha iyi bir hale getirmenizi sağlıyor.

RAW dosyalarını son dönemlerde piyasaya sürülen bazı Android tabanlı akıllı telefonlar, otomatik olarak oluşturabiliyorlar. Ancak bu özelliğin olmadığı Android ve iOS tabanlı cihazlar için fazlasıyla kullanışlı bir uygulama bulunuyor: Adobe Lightroom. 

Adobe Lightroom nedir? Nasıl kullanılır?

raw dosyası

JPEG dosyalarını tek bir kare olarak düşünebiliriz. Ancak RAW dosyalarını bu şekilde düşünmek mümkün değildir. RAW uzantılı dosyalar, bir fotoğraf paketidir. Bu dosyalar, kameranızla çekmiş olduğunuz bir fotoğraftaki tüm verileri içerir, boyutları büyüktür. Üstelik RAW uzantılı bir dosyayı herhangi bir sosyal medya platformunda doğrudan paylaşamazsınız. Öncelikli olarak bu paketi, bir bütün haline getirmeniz gerekir. Ayrıca JPEG dosyalarında yapamadığınız pek çok düzenleme işlemini, RAW dosyalarında yapabilirsiniz. Adobe Lightroom, bu işlemleri kolayca yapabilmenizi sağlıyor.

Gelin kısaca bu uygulamayı nasıl kullanabileceğinize yakından bakalım.

  • Yapmanız gereken ilk işlem, aşağıda bulunan indirme bağlantılarını kullanarak uygulamanın kendi platformunuz için geliştirilen versiyonunu akıllı telefonunuza indirmek.

  • Uygulamayı açtığınız anda sizden bir Adobe hesabı oluşturmanız ya da Facebook, Google gibi hesaplarınızı kullanarak giriş yapmanız isteniyor. Bu işlemden kaçış, ne yazık ki mümkün değil.
  • Hesap oluşturduktan sonra uygulama, fotoğraf galerisi ve kameraya erişimle birlikte konum takip izni istiyor. Kamera ve fotoğraf galerisine erişimin mutlaka verilmesi gerekiyor.
  • Kamerayı kullanarak bir fotoğraf çekmek istediğiniz zaman ekranın üst kısmında DNG yazdığını göreceksiniz. Bu, çekeceğiniz bir fotoğrafın RAW uzantılı olarak kaydedileceği anlamına gelir. Zaten bu şekilde çektiğiniz bir fotoğrafın galerinizde yer almayacağını kendiniz de görebilirsiniz.
  • Çektiğiniz fotoğraf üzerinde gerekli olan tüm düzenlemeleri istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Bunun için uygulama size hem çok sayıda araç hem de çok sayıda filtre imkanı sunuyor. Gerisi size kalmış bir durum.

RAW şeklinde çektiğiniz bir fotoğraf, düzenleme sırasında bozulmaz. Bozulsa bile bu durum JPEG dosyalarına oranla çok düşük seviyededir ve bu da büyük bir avantaj sağlar. Bu durumu bir örnekle izah etmek gerekirse;

adobe lightroom

Bu fotoğrafların her ikisi de bir iPhone 7 kullanılarak çekildi. Solda gördüğünüz fotoğraf JPEG uzantılı, sağdaki ise RAW dosyasının düzenlenmiş hali. Parlaklığı artırılmış olan görselleri dikkatli incelediğinizde JPEG formatındaki renk bozulmasını açıkça görebilirsiniz. RAW uzantısında ise herhangi bir renk bozulması yok. 

Adobe Lightroom uygulamasını kullanarak sınırları zorlayabilirsiniz. Düşük ışık gibi akıllı telefonunuzun kamerasının zorlanacağı koşullarda RAW uzantılı çekimler yapmak, fotoğrafı düzenlemek istediğiniz zaman sizlere büyük bir imkan sağlayacaktır. 

Kaynak : https://www.popsci.com/take-RAW-photos-with-your-phone/
52
8
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
52
8
4
3
3