Reynmen’in YouTube’daki İzlenme Sayısının Başlattığı ‘Satın Alma’ Tartışması

101
39
7
4
3
Reynmen'in son şarkısı Ela'nın kırdığı izlenme rekorları, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Reynmen'in para karşılığında izlenme sayısı satın aldığı ifade edildi.

Son dönemlerde internet ortamının parlayan yıldızlarından olan Reynmen lakaplı Yusuf Aktaş, son şarkısı "Ela" ile çok kısa bir süre içerisinde 60 milyon izlenme sayısını aştı. Yayınlandıktan kısa bir süre sonra da kırdığı rekorlarla gündem olan Reynmen, bazı şarkıcılar tarafından eleştirilirken bazı şarkıcılar ise Reynmen'e destek verdiklerini açıkladılar. Reynmen'in bu durdurulamayan başarısı şimdi yeni bir tartışmaya neden oldu.

Sosyal medya sektöründen çok ciddi paraların kazanıldığı artık su götürmez bir gerçek. Kimi isimler reklam yaparak kimileri oyun oynayarak kimi insanlar da şarkı söyleyerek sosyal medya üzerinden para kazanıyorlar. Ancak Reynmen'in son şarkısının ulaştığı etkileyici izlenme sayısı, bazı kesimler tarafından "İzlenme satın aldı." olarak yorumlanıyor. 

youtube

Konuyla ilgili olarak Hürriyet'te geçen bir habere göre Reynmen'in bu başarısından sonra pek çok geleneksel şarkıcı, para karşılığında izlenme satın aldı. Peki böyle bir şeyin mümkünatı var mı? Evet var.

YouTube üzerinden izlenme satın almak için oluşturulmuş internet siteleri var ve bu internet siteleri belirli ücretler karşılığında izletme satılıyorlar. Bunu pratikte profesyonel bir şekilde yapan internet siteleri, normal kullanıcıları adeta birer izlenme robotuna dönüştürüyor. Özellikle de canlı maç yayınları ve yasadışı bahis siteleri, platformlarındaki kullanıcıları bot olarak kullanabiliyorlar. Bunun için orijinal videonun üzerine izlenme satın alınmış olan video ekleniyor ve bu video neredeyse 1 piksele kadar küçültülüyor. Bu sayede kullanıcı, o an farklı bir video izlediğini düşünüyor ancak bir yandan da ilgili videoyu izlemiş oluyor. Üstelik satılan paketlerde videoların, reklamlı oynatılabilmesini sağlayan opsiyonlar bile bulunuyor. Bu sayede bir kullanıcı, farklı bir videoyu izlerken bir yandan da diğer video için botluk yapmış oluyor.

İnternet siteleri, 1 milyon izlenme sayısını 35 bin TL karşılığında satıyorlar.

Üstelik bu tarz internet sitelerinin tek hizmeti izleyici sayıları değil. Bu şirketler, abone sayısı, beğeni, beğenmeme ve yorum gibi hizmetleri de satıyorlar. Bu hizmetler genelde Hindistan merkezli "çiftlikler" üzerinden yönetiliyor. Ücreti alınmış olan bir hizmet, parayla çalışan topluluklar tarafından gerçekleştirilmiş oluyor. 100 bin abone 35 bin TL, 100 bin beğeni 10 bin TL, 5 bin yorum 10 bin TL ve 100 bin beğenmeme ise 9 bin TL karşılığında satın alınabiliyor.

YouTube'dakine benzer bit yöntem Spotify'da, Instagram'da ve SoundCloud gibi diğer platformlarda da bulunuyor. 1 milyon Spotify dinlemesi için 10 bin TL ve 100 bin takipçi için 3 bin TL ödeniyor.

Reynmen'de dahil olmak üzere kimlerin para karşılığında bu hizmetlerden satın aldığını bilmenin mümkünatı yok ancak Reynmen'in Ela şarkısı, daha pek çok tartışmanın odak noktası olacağa benziyor.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/turkiye/201907231039740072-youtuberlar-ile-geleneksel-sarkicilar-arasinda-tartisma-1-milyon-izlenme-yaklasik-25-bin-tlye/
101
39
7
4
3
Emoji İle Tepki Ver
101
39
7
4
3