Kendi Kendine Zeka Kübü Çözmeyi Öğrenen Robotik El (Video)

13
5
2
2
0
Kendi Kendine Zeka Kübü Çözmeyi Öğrenen Robotik El (Video)
OpenAI isimli araştırma grubunun geliştirdiği robotik el, kendi başına bir zeka küpünü çözmeyi öğrendi. Robotik el, zeka küpünü çözme becerisini, araştırma grubun robot sinir ağları üzerinde yaptığı çalışmanın bir başarısı olarak kazandı.

Yapay zekanın yapabildiği şeylerin sınırları hızla büyüyor. Ama özellikle yapay zeka ve robotlar bir araya geldiğinde ortaya çıkanlar göz kamaştırıcı. Kurucularının arasında Elon Musk’ın da olduğu OpenAI isimli yapay zeka araştırma grubu, sinir ağlarının becerilerini çeşitli şekillerde geliştirmeye çalışıyor. OpenAI’nin geliştirdiği robotik el muhtemelen araştırma grubunun ortaya çıkardığı en önemli çalışmalardan biri. 

Araştırma grubu, robotik ele, zeka küpünü insan gibi çözme görevini verdi. Ancak araştırma ekibi, yapay zeka botuna zeka küpünü nasıl çözeceğini daha önce öğretmedi. Ancak yapay zeka, aynı anda birden fazla simülasyonu canlandırabiliyor. OpenAI’daki araştırmacılar, robotik elin bu eğitim yöntemi ile çok kısa sürede büyük bir deneyime sahip olabileceğini belirtiyor. 

Robotik el, simülasyon yöntemini kullanarak değişik durumdaki bir çok zeka küpünü çözmeyi öğrendi. Bu yüzden araştırmacılar, dış faktörler ekleyerek görevi robot için zorlaştırdılar. Ekip, robotik elin hareketlerini engellemek için ele bir lastik eldiven yerleştirmek, küpü çözmeye çalışırken elle fiziksel olarak küpe müdahale etme ve robotik elin parmaklarının etrafına bantlar sarmak gibi birçok şeyi denedi. Ancak bütün bu dış fiziksel zorlamalar, robotik elin zeka küpünü çözmesini engelleyemedi.

OpenAI ekibi yaptığı açıklamada, bu tür çalışmaların, bir insanla aynı derecede yeteneklere sahip robotların geliştirilmesinde çok önemli olacağını söylediler. 

Kaynak : https://bgr.com/2019/10/15/robot-rubiks-cube-openai-puzzle/
13
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
13
5
2
2
0