Rusya ile Türkiye, Uzay Konusunda Güçlerini Birleştirecek

39
32
2
1
1
Rusya Federal Uzay Ajansı Ruscosmos’tan yapılan açıklamada, Rusya ile Türkiye’nin uzay alanında işbirliği için hükümetler arası çerçeve anlaşması imzalayacağını duyurdu.

Günümüzde pek çok ülke uzay çalışmaları yapıyor. Bu yarışta geride kalmak istemeyen Türkiye, Rusya ile ittifak yapacak. 

Sputnik’in haberine göre, Ruscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Sansar ile yaptığı görüşmelerden sonra bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin ile Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar arasındaki görüşme sonucunda iki ülke arasında uzay alanında işbirliğine ilişkin bir hükümetlerarası çerçeve anlaşma hazırlama çalışmalarına başlanması konusunda mutabakat sağlandı” ifadeleri kullanıldı.

uzay aracı

Açıklamada ayrıca Türk tarafının, daha önce de dile getirilmiş olan Rusya’da Türk astronot yetiştirilmesine ilişkin planları da doğruladığı açıklandı. 

Roscosmos Başkanı Dmitriy Rogozin, daha önce MAKS-2019 Uluslararası Havacılık Fuarı sırasında ziyarete gelen Rusya lideri Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Uluslararası Uzay İstasyonu’na bir Türk astronot göndermeyi teklif etmişti. Bu teklif memnuniyetle karşılanıp kabul edilmişti. Roscosmos yöneticisine göre ilk Türk astronot, eğitiminin ardından 2023’te uzaya  çıkabilecek. 

Son yıllarda uzay yarışı yeniden popüler hale gelmiş durumda. ABD yeniden Ay’a insanlı uçuş planlarken, Çin de Ay üzerinde denemeler yapıyor. Yakın zamanda Hindistan bir uyduyla bağlantıyı kaybederken İsrail’in bir uydusu da Ay’a çakılmıştı.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/ruysa-ile-turkiye-uzay-yarisinda-isbirligi-yapacak-5423359/
39
32
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
39
32
2
1
1