Saniyede 4 Trilyon Kare Fotoğraf Çeken Kamera, Işığı Videoya Çekmeyi Başardı

197
90
14
13
5
Yeni bir aşırı hızlı kamera, ışığı adeta kare kare görüntülemeyi başardı. Bu kameranın ileride büyük keşiflerde kullanılması bekleniyor.

Işığın hareketini yakalamak için oldukça hızlı kameralar kullanılıyor. Bu kameralardaki temel mantık, her bir sensöre bir görüntü karesini kaydetmeye dayanıyor. Yarı iletkenler ile kurulan bu sistemde saniyeler içinde milyonlarca fotoğraf çekmek mümkün.

Çin’de, Hong Kong Şehir Üniversitesi’nden Lidai Wang ve Xi’an Jiaotong Üniversitesi’nden Feng Chen, her bir kareyi aynı sensöre ancak farklı rastgele etiketlerle kaydeden bir sistem geliştirdiler. Böylece görüntüler diğer farklı karelerden ayrılabiliyor.

Bu teknik sayesinde bir kamera sensörü, 60 kareye kadar fotoğraf kaydedebiliyor. Kameranın fotoğraf çekme hızı ise neredeyse saniyede 4 trilyon kareye ulaşıyor. Bu da ışığın hareketini görebilmeyi sağlıyor.

Araştırmanın, ışığın hareketini izlemekten daha fazlasına da hizmet etmesi bekleniyor. Örnek vermek gerekirse ameliyat esnasında lazer ile dokunun reaksiyonu gibi vakaları kare kare kaydederek inceleyebilmek mümkün olacak. Yeni kameranın kullanılabileceği alanlar zaman içerisinde genişleyecek.

Çinli bilim insanlarının yaptığı araştırma, Physics Review Letters dergisinde yayımlandı. Kameranın aldığı görüntüleri bu aşağıdaki GIF üzerinden inceleyebilirsiniz.

Kaynak : https://www.nature.com/articles/d41586-019-01625-5
197
90
14
13
5
Emoji İle Tepki Ver
197
90
14
13
5