Telefonunuzda Bulunan Verileri Yedeklemenizi Sağlayan 'Senkronizasyon' Nedir, Ne İşe Yarar?

2
2
2
1
1
Android telefonlarımızda hayatımızı kurtaracak öneme sahip senkronizasyon nedir, ne işe yarar gibi soruları sizler için detaylıca cevapladık. Eğer senkronizasyon özelliğini yeni keşfediyorsanız, senkronizasyon nasıl kullanılır merakınızı da en ince detaylarıyla birlikte giderdik.

Günümüz akıllı telefonlarında, kimi zaman bize vakit kazandıracak ve hayatımızı kurtaracak bazı özellikler bulunabiliyor. Bunlardan bir tanesi ise, özellikle geri yükleme tarafında büyük bir konfor sağlayan senkronizasyon özelliği. Akıllı telefonlarımızdaki uygulamaları, belgeleri ve daha birçok şeyi eşleştirerek hem geri yükleme, hem de başka bir telefona geçerken büyük bir konfor sağlayan senkronizasyon nedir, ne işe yarar? sorusunu merak ediyorsanız, sizler için en ince detaylarıyla birlikte açıkladık.

Senkronizasyon, aslında uzun yıllardır akıllı telefonlarımızda bulunan bir şey. Eğer uzun yıllardır Android kullanıyorsanız, telefonunuzun Google üzerinden sürekli bir senkronizasyon uyarısı verdiğini görmüşsünüzdür. Senkronizasyon özelliğinin ne işe yaradığını bilmeyen akıllı telefon kullanıcıları, çoğu zaman bu tarz bildirimleri okumadan geriye atıyor. Ama aslında, senkronizasyon çoğu zaman hayatımızı kurtaran özelliklerden birisi olduğu bilinmiyor. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan, senkronizasyon nedir ve nasıl kullanılır? Tüm detaylarıyla anlatalım.

İlk olarak, senkronizasyon nedir?

akıllı telefonlar

Senkronizasyon özelliği, telefonunuzda bulunan bilgileri Google üzerinden yedeklemenizi sağlayan, telefon aktarma veya geri yükleme işlemleri esnasında büyük oranda kolaylık sağlayan bir özelliktir. Özellikle Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınızda, kayıtlı olan e-posta adresiniz üzerinden yaptığınız senkronizasyonlar sonucunda, WhatsApp sohbetinizdeki konuşmalar bile senkronizasyon özelliği sayesinde e-posta adresiniz adına yedeklenir. Daha sonra tekrardan WhatsApp uygulamasını kurduğunuzda kolaylıkla kaldığınız yerden konuşmaya devam edebilirsiniz.

Yalnızca WhatsApp olarak bakmayın, senkronizasyon özelliği sayesinde kişileriniz, belgeleriniz, galeriniz ve daha birçok sık kullandığınız araçlar yedekleniyor. Yedeği alınan bu belgelere, şifresinin yalnızca sizde bulunduğu Google hesabını telefonda aktif hale getirerek geri getirebilme imkanına sahipsiniz.

Peki senkronizasyon ne işe yarar?

senkronizasyon

Sıklıkla telefonlar arası geçiş yapan bir Android kullanıcısı olduğunuzu düşünün. Sürekli olarak eski telefonunuzdaki verileri aktarmak, kimi zaman eziyet haline gelebiliyor. İşte telefonlarımızdaki senkronizasyon özelliği tam olarak burada devreye giriyor. Bir önceki telefonunuzda eğer Google üzerinden senkronizasyon özelliği aktif ise, yalnızca e-posta adresinizi yeni akıllı telefonunuza girerek önceki telefonunuzdaki bilgileri yeni telefonunuza aktarabiliyorsunuz. Hatta isterseniz, senkronize etmek istediğiniz uygulamaları ayarlar kısmından seçebilirsiniz. Örneğin, WhatsApp uygulamasını senkronizasyon altına alabilir ama rehberinizi almayabilirsiniz.

Senkronizasyon açılınca ne oluyor?

senkronizasyon yapma

Akıllı telefonunuzdaki ayarlar menüsünden senkronizasyon özelliğini açtığınız zaman, seçtiğiniz uygulamalar arasında senkronizasyon başlıyor. Uygulamalar otomatik olarak birbirini eşliyor ve yedeklemeler başlıyor. Örneğin, WhatsApp sizin belirlediğiniz periyotlarda yedekler alarak, tanımladığınız Google hesabına kaydediyor. Veya telefonunuza kaydettiğiniz her yeni bir kişi, eşzamanlı olarak Google hesabınıza da kaydediliyor. Ayrıca, Masaüstü Google Chrome tarayıcınızdan açtığınız bir sekmeyi, mobildeki Chrome tarayıcınıza anlık olarak gönderebilirsiniz. Aynısı, mobil Chrome tarayıcınızdan Masaüstü tarayıcınıza gönderirken de geçerli.

Senkronizasyon kapatılınca ne oluyor?

veri transfer

Senkronizasyon özelliğini kapattığınızda, telefonunuzdaki tüm mesajlar, fotoğraflar, kişiler, WhatsApp yedekleri dahil olmak üzere senkronizasyon ayarları üzerinden aktif ettiğiniz tüm veriler tekrardan telefonunuza kaydediliyor. Bununla birlikte, yeni bir telefona geçmek istediğinizde verileriniz telefona kayıtlı olduğu için aktarım yapmak çok daha zor oluyor. Hatta, kimi zaman bazı verileri yeni akıllı telefonunuza aktaramıyorsunuz bile.

Masaüstü ve Android’de senkronizasyon ayarları nasıl kapatılır?

senkronizasyon kapatma

  • Adım #1: Google Chrome tarayıcınızı başlatın
  • Adım #2: Senkronizasyon eşlemesine sahip Google hesabınızı, Chrome tarayıcınız üzerinde aktif hale getirin
  • Adım #3: Tarayıcınızın sağ üst kısmında bulunan üç noktaya tıklayın
  • Adım #4: Ayarlar sekmesini açın
  • Adım #5: Karşınıza senkronizasyonu aktif hesap ayarlarınız çıkacak.
  • Adım #6: İsminizin hemen sağ tarafında bulunan Kapat butonuna tıklayın
  • Adım #7: Karşınıza çıkan uyarıdan yine kapat butonuna basarak senkronizasyonu kapatın.

Google Chrome uygulaması üzerinden senkronizasyon özelliği nasıl kapatılır?

  • Adım #1: Akıllı telefonunuzun, bir Google hesabı ile eşli olması gerekiyor. Eğer değilse, telefonunuzda Google hesabınızı aktif hale getirin.
  • Adım #2: Ayarlar sekmesini açın
  • Adım #3: Hesaplar ve kullanıcılar sekmesine girin
  • Adım #4: Hesap senkronizasyonu ayarını kapalı durumuna getirin ve karşınıza çıkan uyarıyı onaylayın.

Akıllı telefonunuz üzerinden senkronizasyon özelliğini kapatmak için ise yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Senkronizasyon özelliğini kapattıktan sonra, Google hesabınıza kaydedilen tüm veriler silinecektir.

Senkronizasyon ayarları nasıl yönetilir?

chrome senkronizasyon ayarları

  • Adım #1: Chrome tarayıcınızı açın
  • Adım #2: Sağ üst kısımdaki üç noktaya tıklayın
  • Adım #3: Ayarlar sekmesine tıklayın
  • Adım #4: “Senkronize ettiğiniz öğeler” menüsünü açın
  • Adım #5: Senkronizasyonu özelleştir seçeneğini aktif edin
  • Adım #6: Karşınıza çıkan menüden senkronize olmasını istediğiniz öğeleri seçin.

Google Chrome üzerinden, senkronizasyon ayarlarınızı yukarıdaki adımları takip ederek kolayca yapabilirsiniz. Eğer isterseniz, “Her Şeyi Senkronize Et” seçeneğini aktif ederek, Google senkronizasyon özelliğinin kapsadığı tüm verileri tek tuş ile senkronize edebilirsiniz.

Peki akıllı telefonlarınızda senkronizasyon gerçekten gerekli mi?

verilerin yedeklenmesi

Gelelim bunca adımdan sonra en önemli konulardan bir tanesine. Eğer bir akıllı telefon kullanıcısıysanız, senkronizasyon aslında gerçekten önemli mi? Telefonlarımızın başına hiç beklemediğimiz anlarda kötü kazalar gelebiliyor. Örneğin, sert bir şekilde yere düşürdüğünüz telefonunuzun ekranı artık kullanılamayacak hale gelebiliyor veya ortada hiçbir neden yokken bir anda telefonunuz açılmamaya başlıyor. Tüm akıllı telefonlarda meydana gelebilecek bu tarz olumsuz durumlarda, telefonlarınızda senkronizasyon özelliğinin mutlaka aktif olması gerekiyor. Çünkü her ne kadar eski telefonunuz kullanılamaz hale gelse bile, yeni telefonunuza kolayca bilgilerinizi aktarabiliyorsunuz.

Sadece olumsuzluk olarak bakmayın. Örneğin, Android telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek veya başka bir söylemle formatlamak istiyorsunuz. Bunun için telefonunuzdaki belgeleri harici bir belleğe veya bilgisayarınıza yedeklemenize gerek kalmıyor. Telefonunuzdaki senkronizasyon özelliği sayesinde, format sonrasında hemen telefonunuzdaki bilgileri geri yükleyebilme konforuna sahip oluyorsunuz. Senkronizasyonun asıl amacı, telefonunuza gelen tek bir mesaj dahil her veriyi, siz her ne yaşarsanız yaşayın yedeklenmesini sağlamak. Şunu da söylemeden geçmeyelim, eğer akıllı telefonlarınızda senkronizasyon özelliğini aktif ettiyseniz, kayıtlı olan Google hesabınızın şifresini sizden başka kimse bilmemeli. Aksi takdirde, Google hesabınızın şifresini bilen başka bir kullanıcı, sizin yedeklerinizi kendi telefonuna indirebilme imkanına sahip. Bu nedenle Google hesabınızın şifresini olabildiğince güvenli seçmeyi ve başka kullanıcılara vermemeyi unutmayın.

Sizler için akıllı telefonlarda senkronizasyon nedir, ne işe yarar sorularını detaylıca cevapladık. Bununla birlikte akıllı telefonlarınızda ve masaüstü bilgisayarınızda senkronizasyon özelliğini nasıl kapatıp açabileceğinizi de adımlarla birlikte gösterdik. Eğer Android telefon kullanıcısıysanız, senkronizasyon özelliğini kullanmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Hiç beklemediğiniz anlarda hayatınızı kurtaracak senkronizasyon özelliği, masaüstü ve telefonunuz arasında bir köprü kurmanızı ve aktarım sırasında daha da hızlı işlemler yapabilmenizi sağlıyor. Sizler senkronizasyon özelliğini kullanıyor musunuz? Eğer kullanıyorsanız işinize nerelerde yaradığını bizlerle paylaşmayı unutmayın!

2
2
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
2
2
2
1
1