20 Yıldır Sesini Duyuramayıp Yalnız Yaşayan Balina:52 Hertz

29
7
3
2
2
20 Yıldır Sesini Duyuramayıp Yalnız Yaşayan Balina:52 Hertz
Yaklaşık 20 yıl boyunca balinaların duyabileceği sesten daha fazlasını çıkardığı için yalnız yaşayan 52 Hertz balinasının hüzünlü hikayesi.

Çok anormal bir durum olmadığı müddetçe kambur ve mavi balinalar, 12 ila 25 hertz arasındaki şiddette ses çıkarabiliyorlar. Bu ses, balinaların birbirleriyle iletişim halinde olmalarını ve hayatlarını da beraber sürdürmelerini sağlıyor. Fakat 1990’lı yılların başından itibaren alışılmışın dışında ses şiddeti çıkartan (52 hertz) ve türü hala belirlenemeyen bir balina, 20 yıldan fazladır çıkardığı bu sesi hiçbir balinanın duymaması sebebiyle yalnız yaşıyor. Pasifik Okyanusu’nun kuzeydoğusunda rastlanan ve çıkardığı ses şiddetinden dolayı 52 Hertz adını alan balina, dünyada bu özelliğe sahip ilk ve tek balinadır. 

Kendisine hiç rastlanmamış olsa dahi 52 Hertz’in balina olduğuna kesin gözle bakılıyor. Diğer balinalara oranla ses düzeni sıklığı fazla, şiddeti yüksek fakat daha kısa sürelidir. 20 yıl boyunca balinanın bu sesini inceleyen okyanus bilimciler, diğer balinaların birbirleriyle 17-18 hertz düzeyinde sesle iletişim kurduğunu fakat 52 Hertz’in çok daha yüksek düzeydeki sesle iletişim kurmaya çalıştığını anlamışlar. Önceleri balinanın sağır olduğu düşünülse de bunca yıldır yapılan araştırmalar kendisinin sağır olmadığını, 52 hertz düzeyindeki sesi yalnızlıktan çıkardığını fark etmişler.

Hikayesi oldukça hüzünlü olan balinanın çıkardığı ses, insanlar tarafından dahi duyulabilecek düzeydeymiş. Aşağıdaki videoda 3.40 saniyeden itibaren balinaya ait sesi duyabilirsiniz. (aslına bakarsanız video baştan sona ilginç seslerle dolu, tavsiyem en baştan itibaren izlemeniz yönünde)

29
7
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
29
7
3
2
2