Belki de Her Gün Yediğimiz Sığır Jelatini Nedir, Sağlığa Zararı Var mı?

48
16
5
4
1
Adını pek duymamış olsak da tükettiğimiz ve kullandığımız birçok üründe yeri olan sığır jelatini, doğru kullanıldığında sağlığımıza destek oluyor. Bu maddenin gıda sektöründe kullanılan toz formu ise uzun vadede sağlığımız için tehdit olabiliyor.

Paketli gıdaların ve şekerlemelerin ne kadar zararlı olduklarını biliyor olsa da maalesef tüketmekten kaçmak çok zor oluyor. Bu tip ürünlerin içerisinde bulunan kıvam arttırıcılar, tatlandırıcılar ve diğer katkı maddeleri, vücudumuzun doğal dengesine zarar veriyorlar.

Bu yazımızda ele alacağımız konu ise neredeyse tüm şekerlemelerin üretiminde ve kozmetik sektöründe kullanılan sığır jelatini. Sığır jelatini, ülkemizde ve dünyada hem gıda hem de kozmetik sektöründe başrol olarak yer alıyor. Sığır jelatininin kozmetik sektöründe kullanılmasının ana sebebi ise bu maddenin esasında bir kolajen olması. Bir kolajen takviyesi olan sığır jelatini, hem cilt hem de saç bakım ürünlerinde kolajen oranını artırmak için kullanılmakta. Gelin sığır jelatininin ne olduğundan ve yararlı mı yoksa zararlı mı olduğuna hep birlikte göz atalım.

Sığır Jelatini Nedir?

Jelatin

Sığır jelatini, pişirilmiş bir kolajen türüdür ve saf kolajen bir protein kaynağıdır. Genelde toz halde bulunur ve sıvıyla tepkimeye girdiğinde kıvamını yoğunlaştırdığı için tatlı yapımın ve hazır şekerlemelerde yoğun bir şekilde kullanılır.

Sığır jelatini, içerisinde parçalanmış protein de barındırdığı için kozmetik sektörü için de önemli bir ürün konumunda. İçerdiği proteinin cilt bakım ürünlerinde faydalı olduğu bilindiği için piyasadaki birçok markanın ürünlerinde bu maddeye rastlayabilirsiniz.

Sığır Jelatini Nasıl Elde Edilir?

Sığır jelatini

Birçoğumuz adını ilk kez duymuş olsak da bir şekilde hepimizin hayatında olan sığır jelatini, adından anlayacağınız üzere sığırlardan elde edilmektedir. Bu maddeyi elde etmek için sığırların kemikleri, derileri ve dokuları kullanılır. Elde edilen bu parçaların bakterilerden uzak tutulması için sodyum bikarbonatla ya da kostik kireç ile temizleme işlemi uygulanır. 

Temizleme işlemi sona erdiğinde sıradaki işlem bu parçaların sıcak suda kaynatılması oluyor. Fakat bu kaynatma işlemi özel cihazlar yardımıyla 48 saat boyunca yapılmaktadır. Bu kaynama süreciyle birlikte suyun içerisinde yağ dokusuna benzer maddeler görülür. Kaynama tamamlandığında ise suyun içindeki ham maddeler çıkarılır ve yağ dokusuna benzeyen madde süzgeç yardımıyla ham maddeden ayrılır. Günün sonunda ise sığır jelatini elde edilmiş olur.

Sığır Jelatini Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Jelatin

Sığır jelatini, paketli gıdalar, tatlılar ve kozmetik sektörü başta olmak üzere hayatımızın birçok yerinde bulunuyor. Tamamen hayvansal bir kaynak olduğu için aynı zamanda bir kolajen protein kaynağı olan sığır jelatini, birçok şaşırtıcı işleve sahip.

Gıda ve kozmetik sektörü derken oldukça genel başlıklar kullanmıştık. Fakat sanılanın aksine yalnızca tatlılarda ve cilt bakım ürünlerinde değil, dondurulan gıdaların buz kristalleri oluşturmasını engellerken, içeceklerin köpüklenmesini engellerken ve kıvam artırırken kullanılıyor. Ülkemizde kullanılan sığır jelatininin Pakistan’dan satın alındığı bilinmekte. 

Sığır Jelatini Hangi Gıdalarda Bulunur?

Sığır jelatini

Sanayi çalışmalarında bile yeri olan sığır jelatini, gıda sektörünün çok büyük bir bölümünde kullanılıyor. Severek yediğimiz çikolatalar, gazlı içecekler hatta lokumlarda bile bu madde yoğun bir şekilde kullanılmakta. Bunlara ek olarak paketli şekerlemelerin neredeyse tamamında bu maddenin imzası bulunuyor. Kıvam artırmasının yanı sıra sığır jelatini, içeceklerini ömrünü uzatmak için de oldukça etkili bir madde.

Sığır Jelatininin Yararları ve Zararları

İlk bakışta zararlı gibi algılansa da sığır jelatini o kadar şeytani bir madde sayılmaz. Günlük yaşantımızda tükettiğimiz herhangi bir paketli gıdadan çekinmiyor isek sığır jelatininden de çekinmek için hiçbir sebebimiz yok. Gelin bu maddenin yararlarına ve zararlarına maddeler halinde göz atalım.

Cilt sağlığına katkıda bulunur:

Cilt bakımı

Doğal bir kolajen protein olan sığır jelatini, tam da sebepten dolayı cilt bakım ürünlerinde sıkça tercih ediliyor. Yaşlılık karşıtı ürünlerde tercih edilen bu kolajen, cildin kurumasına ve kırışıklık oluşmasına engel olur ve bu faydalar bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Buna ek olarak ciltteki sivilcelere ve diğer cilt hastalıklarına da iyi geldiği söyleniyor olsa da bu konuda bir bilimsel kaynak bulunmamaktadır.

Eklem ağrılarına savaş açar:

Eklem ağrısı

Sığır jelatininin içerdiği kolajen, vücudumuzdaki kıkırdakların yapısal bütünlüğünü korumaya yardımcı oluyor. Vücuttaki kolajenin azaldığında eklem bozukluklarına davetiye çıkardığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aynı bağlamda bu kolajenin eklem ağrılarının azalmasında rol oynadığı da bilinmektedir.

Kemik sağlığına destek olur:

Kemik sağlığı

Vücudumuzdaki kemiklerin büyük bir bölümü kolajenlerden oluşur. Bu da kolajen desteğinin kemik sağlığına iyi geldiği gerçeğini ortaya çıkarıyor. Yaşlandığımızda vücuttaki kolajenin azaldığı ve bununla birlikte kemik sağlığının zarar gördüğü tespit edilmiştir. Yapılan bir araştırmada kolajen takviyesi alan bir grup ile almayan bir grup kıyaslandığında, takviye alan grubun kemiklerindeki mineral yoğunluğunda %7 oranında bir artış gözlemlenmiştir.

Kas gelişimine katkıda bulunuyor:

Kas gelişimi

İnsan vücudundaki kas kütlesinin %1 ile %10 kadarı kolajenden oluşuyor. Bu kolajen protein, kasların güçlü kalması ve gelişmesi için en gerekli unsurlardan biri. Yapılan araştırmalarla birlikte ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kas kaybının kolajen takviyesiyle yavaşlatıldığı öğrenildi. 12 hafta boyunca 27 erkekten oluşan bir grupla yapılan araştırmada ise kişilere rutin bir günlük egzersiz programı uygulandı. Bu programa ek olarak her birine 15’er gram kolajen takviyesi yapıldı ve kas kütlelerinde normale göre çok daha hızlı bir artış gözlendi.

Kalp sağlığını destekler:

Kalp

Sığır jelatininin içerdiği kolajene yönelik bir diğer araştırma ise kalp sağlığıyla ilgili. Yapılan araştırmalar kalbin yapısında bulunan kan taşıyıcısı damarların güçlü olması için kolajen takviyesi gerektiğini ortaya koyuyor. Vücudundaki kolajen oranı azalan bir kişinin kalp rahatsızlıklarına birkaç adım daha yaklaştığını söylemek mümkün.

Toz halindeki sığır jelatini besin değerini kaybettiği için zararları gün yüzüne çıkabilir:

Sığır jelatini

Sayısız faydası bilimsel olarak kanıtlanmış olan sığır jelatini, bu faydaları içindeki kolajene borçlu. Fakat gıda sektöründe kullanılan sığır jelatini işlem gördüğü için içindeki kolajen miktarı ciddi oranda azalıyor ve uzun vadede bağırsak hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Sığır jelatininin yararlarını ve zararlarını doğru anlayabilmek için hangi formda kullanıldığına dikkat etmemiz gerekiyor.

48
16
5
4
1
Emoji İle Tepki Ver
48
16
5
4
1