Bir YouTuber, Siyah-Beyaz Fotoğrafları Renkli Gösteren Optik İllüzyonun Nedenini Açıkladı (Video)

36
6
4
3
3
Bir YouTuber, beynimizin aslında ne kadar kolay bir şekilde kandırılabileceğini gösteren bir video yayınladı. Beynimizin sahip olduğu kromatik adaptasyon yeteneğinden faydalanan illüzyon, aslında siyah beyaz olan bir görselin renkli görülebilmesini sağlıyor.

Bugün hala pek çok bilinmeyen yönü olan beynimiz, vücudumuzun en gelişmiş yapılarından bir tanesi. Ancak beynimiz, ne kadar gelişmiş olursa olsun duyu organlarından gelen verileri işlemekten fazlasını yapamıyor ve dolayısı ile çeşitli illüzyonlarla kandırabilmek mümkün oluyor. 

Çeşitli bilimsel konuları ele alarak içerikler üreten Andrew Steele isimli bir YouTuber, beynimizin kolayca kandığı bir illüzyonun nasıl gerçekleştiğini açıkladı. Görme sistemimizin bir bölümünü manipüle ederek normalde siyah beyaz olan bir resmi renkliymiş gibi algılamamıza neden olan bu illüzyon, beynimizin aslında ne kadar kolay bir şekilde kandırılabileceğinin açık bir göstergesi.

illüzyon

Yukarıda görmekte olduğunuz fotoğraf, tümüyle siyah-beyaz. Birkaç ağaç, çim zemin ve arka tarafta da bir ev gördüğümüz bu fotoğrafı, şu anda olması gerektiği gibi, yani siyah beyaz görüyorsunuz. Ancak YouTuber'ın açıklamış olduğu optik illüzyon, görselin renklerinde hiçbir değişiklik yapılmamasına rağmen fotoğrafı renkli görmenize neden olacak.

Aşağıdaki görselin ortasındaki siyah noktaya bir süre bakın

İllüzyon

Yukarıdaki görselde bulunan turuncu, mor ve mavi renkler, birkaç saniye içerisinde siyah beyaz, yani orijinal haline dönüyor. Ancak eğer gözünüzü merkezden ayırmadan bir süre görsele bakarsanız, siyah beyaz görüntüyü renkliymiş gibi göreceksiniz.

  • Not: Siyah beyaz fotoğrafı renkli göremediyseniz görsele daha büyük bir ekranda daha dikkatli bakmanızı tavsiye edebiliriz.

İnsan beyni, gözden gelen renklerin görünümünü koruyabilmek için "kromatik adaptasyon" denilen bir yeteneğe sahip. Bu yetenek sayesinde de beyaz bir kağıdı hem sıcak hem de soğuk ışık altında beyaz renkli olarak görüyoruz. Yukarıdaki görsele baktığımızda da normalde siyah beyaz olan fotoğrafı renkli bir şekilde görmemizin nedeni de tam olarak bu.

Yukarıdaki ikinci görselde görüntünün sonradan renkliymiş gibi görülmesinin nedeni, renkli versiyonun aşırı doygun renklerde oluşturulması. Bu nedenle beyin, görüntü siyah beyaz hale geçtiğinde de renkliymiş gibi görüntü oluşturmaya devam ediyor. 

Andrew Steele'in söz konusu optik illüzyonu açıkladığı video

Kaynak : https://petapixel.com/2020/08/26/this-optical-illusion-tricks-your-brain-into-adding-color-to-a-black-and-white-photo/
36
6
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
36
6
4
3
3